Europarlamentarci pozvali na privremeno ukidanje patenata za cjepiva protiv COVID-a 19

11.06.2021. 09:03 / Izvor: HINA
Europarlamentarci pozvali na privremeno ukidanje patenata za cjepiva protiv COVID-a 19

Kako bi 70 posto svjetskog stanovništva postalo imuno, potrebno je 11 milijardi doza cjepiva, a proizveden je samo djelić te količine, navodi Evropski parlament.

Europarlamentarci su na ovosedmičnoj plenarnoj sjednici zatražili ukidanje prava na intelektualno vlasništvo za cjepiva protiv COVID-a 19 kako bi se ubrzalo cijepljenje na globalnom nivou, objavio je Evropski parlament u četvrtak.

U rezoluciji usvojenoj s 355 glasova za, 263 protiv i 71 suzdržanim, Evropski parlament (EP) predlaže da započnu pregovori o privremenom izuzeću od primjene Sporazuma WTO-a o trgovinskim aspektima prava intelektualnog vlasništva (TRIPS) o patentima kako bi se poboljšao globalni pristup cjenovno pristupačnim medicinskim proizvodima povezanima s bolešću COVID-19 i rješavalo pitanje ograničenja pri globalnoj proizvodnji cjepiva i opskrbi njime, prenosi Hina.

Zastupnici ukazuju i na opasnost koju bi neograničeno izuzeće iz sporazuma o zaštiti patenata moglo predstavljati za finansiranje istraživanja, posebno za istraživače, ulagače i klinička ispitivanja.

Istaknuli su kako su dobrovoljno licenciranje (kada proizvođači cjepiva odlučuju kome će i pod kojim uvjetima dati licencu na patent kako bi se omogućila proizvodnja), te prenos znanja, iskustva i tehnologije u države s postojećim industrijama za proizvodnju cjepiva od presudne važnosti za povećanje i ubrzanje dugoročne globalne proizvodnje.

Kako bi se uklonili problemi u proizvodnji, EP poziva EU da žurno ukloni izvozne prepreke te da mehanizam odobravanja izvoza zamijeni zahtjevima u pogledu transparentnosti.

Zastupnici su istaknuli da bi SAD i Ujedinjena Kraljevina trebali također "odmah ukinuti zabranu izvoza cjepiva i sirovina".

Kako bi 70 posto svjetskog stanovništva postalo imuno, potrebno je 11 milijardi doza cjepiva, a proizveden je samo djelić te količine, navodi Evropski parlament u saopćenju.

Velika većina od 1,6 milijardi do sada iskorištenih doza cjepiva upotrijebljena je u industrijaliziranim zemljama, a samo 0.3 posto doza u 29 najsiromašnijih zemalja. Stoga EU treba podupirati proizvodnju u Africi, istaknuo je Parlament.

Još jedan važan alat kojim se cjepivo čini dostupnim u ekonomijama s nižim prihodima mehanizam je za globalni pristup cjepivima COVAX i Parlament potiče ulaganja u njega.

Europarlamentarci su zatražili i da se budući ugovori o prethodnoj kupovini u cijelosti objave, osobito za cjepiva nove generacije te da oni uključe zahtjeve u pogledu transparentnosti za dobavljače, stoji u saopćenju Evropskog parlamenta.

Europska unija pozvala je u četvrtak na ukidanje restrikcija za izvoz cjepiva protiv COVID-a 19 i njihovih sastojaka, rekao je šef evropske diplomatije Josep Borrell, apelirajući na Vijeće sigurnosti UN-a da prevlada podjele.

Države članice EU-a pridonijele su s više od 2,8 milijardi eura borbi protiv pandemije putem mehanizma COVAX, istaknuo je Borrell na sastanku Vijeća sigurnosti posvećenom odnosima s Evropom.

"Pozivamo dakle sve aktere da ukinu restrikcije za izvoz cjepiva i njihovih sastojaka", rekao je Borrell u video obraćanju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU