European City Facility: Velika prilika za hrvatske gradove i općine

06.09.2020. 08:32 / Izvor: seebiz.eu
European City Facility: Velika prilika za hrvatske gradove i općine

Krajnji cilj EUCF inicijative je stvaranje razgranate mreže investicijskih projekata energetski održivog razvitka u gradovima i općinama zemalja širom Europe.

Krajnji cilj EUCF inicijative je stvaranje razgranate mreže investicijskih projekata energetski održivog razvitka u gradovima i općinama zemalja širom Europe.

Zbog mogućnosti "otključavanja" više od 320 miliona eura vrijednih javnih i privatnih investicija, EUCF inicijativa od osobitog je značaja i za nacionalne i za lokalne finansijske aktere.

Energetska tranzicija postaje ključna tema ne samo na razini EU, već na razini cijelog svijeta.

Održivi život postao je imperativ.

Energetska tranzicija osigurava održivost, štiti prirodu i okoliš, i sva bogatstva kojima Hrvatska obiluje.

Fiksnom potporom do 60 hiljada eura po prijavi, EUCF inicijativa finansirat će sve interne i eksterne aktivnosti i usluge grada ili općine a koje su potrebne za razvoj investicijskog koncepta.

Kandidati koji su uspješno aplicirali za EUCF odobreni paušalni iznos potpore će moći upotrijebiti za razvoj investicijskog koncepta, odnosno dokumenta koji investitorima i finansijskim institucijama pruža potrebne informacije za procjenu investicijskog projekta.

To je ujedno i prvi korak ka razvijanju cjelovitog poslovnog i finansijskog plana.

Lokalne vlasti, gradovi i općine snažno se potiču da udruže snage i resurse te predaju zajedničke prijave kako bi razvili ambicioznije projekte i povećali svoje šanse za uspjeh.

Privatni subjekti NE ispunjavaju uvjete za prijavu.

Prvi rok za online prijavu otvoren je i ističe 2. oktobra 2020. godine a u Hrvatskoj se sve dodatne informacije o postupku prijave i zahtjevu za ulaganja i stručnost gradova i općina, te mogućnosti udruživanja projekata, kvalitete prijave i prijave na engleskom jeziku mogu dobiti i od lokalnog eksperta na ce.croatia@eucityfacility.eu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU