Europska direktiva o autorskim pravima stupila na snagu

07.06.2019. 11:13 / Izvor: HINA
Europska direktiva o autorskim pravima stupila na snagu

Reforma ima podršku vodećih medija i umjetnika koji žele pravedniju raspodjelu zarade za koju danas smatraju da suviše ostaje u rukama platformi koje koriste njihov sadržaj.

Zastupnici Europskog parlamenta izglasali su direktivu o autorskim pravima 26. ožujka s 348 glasova za i 274 glasova protiv te 36 suzdržana. Cilj novog zakona je prilagoditi europsko zakonodavstvo vremenu digitalne revolucije. Postojeći zakon o autorskim pravima datira iz 2001., kad tehnološki divovi poput Googlea i Facebooka nisu imali toliki utjecaj na društvo kao danas.

Direktiva je, međutim, izazvala mnogo žuči. Protiv nauma da Europska unija regulira to pitanje povela se snažna kampanja i plašilo se internetske korisnike da će odluka rezultirati cenzurom prema kojoj neće više biti moguće koristiti meme ili gifove.

Snažnu kampanju protiv direktive kojoj je konačni cilj zaštititi autore čije se intelektualno vlasništvo neovlašteno koristi na internetu pokrenuli su oni koji od toga imaju najviše koristi – internetski divovi poput Facebooka, Googlea, Youtubea i ostalih, a koji su sada odgovorni za sadržaj što ga prenesu korisnici.

Direktivom se nastoji povećati izglede nositelja prava, osobito glazbenika, izvođača, scenarista (kreativne snage), kao i izdavača vijesti, da dogovore bolje nagodbe kada se njihova djela koriste na internetskim platformama, smatraju u Europskom parlamentu.

Tehnološki divovi trebali bi dijeliti prihod s novinarima i umjetnicima. Direktivom je propisano to da su internetske platforme odgovorne za sadržaj koji prenesu korisnici i ako krše autorska prava, moraju ih hitno ukloniti, pod prijetnjom velikih novčanih kazni. 

Reforma ima podršku vodećih medija i umjetnika koji žele pravedniju raspodjelu zarade za koju danas smatraju da suviše ostaje u rukama platformi koje koriste njihov sadržaj.

"Ovo je velika stvar za kreativne industrije i autore. Glavna zamisao Direktive je zaštita autorskih prava na velikim servisima gdje je gotovo 80 posto sadržaja proizvod kreativnih industrija, ali su veliki igrači do sada smatrali da nemaju odgovornost za sadržaj koji korisnici stavljaju. Međutim, ova Direktiva to mijenja i oni će autorima, a tu prvenstveno mislim na male kreatore koji iza sebe nemaju pravnu i poslovnu mašineriju, morati plaćati sadržaj koji koriste i na kojem dobro zarađuju", istaknuo je Tomo in der Mühlen, predsjednik Zajednice kulturnih i kreativnih industrija HGK, dodavši kako se ovim potezom EU nameće kao lider u području regulacije autorskih prava, naročito u pogledu uspostave ravnoteže između velikih korporacija i stvaratelja sadržaja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU