Europska komisija želi produljiti fleksibilne propise o državnoj pomoći

20.01.2021. 10:57 / Izvor: HINA
Europska komisija želi produljiti fleksibilne propise o državnoj pomoći

Europska komisija preporučila je da se fleksibilni propisi o državnoj pomoći produlje do kraja godine kako gospodarstvo imalo više vremena za oporavak od posljedica krize koju je prouzročila pandemija covida 19.

Europska komisija preporučila je da se fleksibilni propisi o državnoj pomoći produlje do kraja godine kako gospodarstvo imalo više vremena za oporavak od posljedica krize koju je prouzročila pandemija covida 19.

Na početku pandemije u ožujku prošle godine EK je ublažio propise o državnoj pomoći kako bi članice EU-a mogle pomoći kompanijama pogođenima pandemijom koronavirusa.

Fleksibilniji propisi trebali su ostati na snazi do kraja prošle godine a u listopadu EK ih je produljio do kraja lipnja 2021.

U utorak EK je predložio da budu produljeni za još šest mjeseci, do kraja 2021. godine, naznačivši i mogućnost njihove prilagodbe.

"Drugi val pandemije koronavirusa i dalje snažno utječe na naše živote a poduzeća širom Europe trebaju našu daljnju pomoć kako bi prebrodila krizu", istaknula u priopćenju potpredsjednica EK, povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

EK je predložio i da se podigne maksimalni iznos državne pomoći kompanijama i da se već odobreni instrumenti financiranja, uključujući kredite, pretvore u izravnu pomoć.

Zemlje EU-a već su kompanijama isplatile milijarde eura pomći prema ublaženim europskim propisima, napominje dpa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU