Europska unija ulaže do 11 milijardi eura u zemlje zapadnog Balkana

15.05.2014. 13:36 / Izvor: Oslobođenje
Europska unija ulaže do 11 milijardi eura u zemlje zapadnog Balkana

​Europska unija planira ulaganje u zapadni Balkan u iznosu 11 milijardi eura u razdoblju 2014-2020. To je najavljeno na prošlotjednom sastanku ministara vanjskih poslova EU i zapadnog Balkana u Solunu.

Europska unija planira ulaganje u zapadni Balkan u iznosu 11 milijardi eura u razdoblju 2014-2020. To je najavljeno na prošlotjednom sastanku ministara vanjskih poslova EU i zapadnog Balkana u Solunu (Grčka), što je dio najavljenog novog pristupa Europske unije procesu proširenja. No, Europska unija će uložiti samo milijardu eura iz IPA sredstava, a očekuje da će ta milijarda privući još 10 milijardi eura privatnog kapitala.

Kako je Grčka objavila nakon sastanka u Solunu, glavni regionalni projekti mogli bi obuhvatiti autoceste koridor 10 (Zagreb-Atena), koridor 8 (povezivanje luka na Crnom i Jadranskom moru), transjadranski plinovod koji povezuje Grčku i Italiju, te jonsko-jadranski plinovod dužinom jadranske obale od Albanije do Hrvatske. Većina ovih projekata je već započeta ili su radovi u pripremi, ali je očito da je namjera Europske unije da zemlje zapadnog Balkana što bolje infrastrukturno pripremi za ulazak u Europsku uniju.

Koliko će BiH imati koristi od tih najavljenih 11 milijardi eura, veliko je pitanje, pošto je poznata po tome da ni nepovratna sredstva iz IPA programa ne može iskoristiti pa ih EU da nekome drugom. Na zemljama regije je, kako su poručili iz Europske komisije, da dogovore zajedničke projekte i predlože ih EK-u.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU