Europske kompanije nedovoljno ambiciozne u smanjenju štetnih plinova

02.03.2021. 13:14 / Izvor: HINA
Europske kompanije nedovoljno ambiciozne u smanjenju štetnih plinova

Belgija i Britanija i Italija na putu su najvećeg povećanja temperature, od tri stupnja, utvrdio je CDP.

Europske kompanije planiranim će smanjenjem emisije stakleničkih plinova povećati temperaturu na Zemlji za 2,7 stupnjeva Celzija do 2100. godine, pokazala je najnovija analiza neprofitne udruge Carbon Disclosure Project (CDP).

“Europski korporativni sektor proizvodi prekomjerno zagrijavanje. Prema ciljevima koje si je postavio, na putu je da prouzroči podizanje temperature za 2,7 stupnjeva Celzija”, upozorio je Maxfield Weiss, izvršni direktor europskog ogranika CDP-a.

To je više nego jedan stupanj više od no što znanost o klimi kaže da smijemo povećati temperaturu ako želimo spriječiti najkatastrofalnije posljedice klimatskih promjena, podsjetio je Weiss. Udruga CDP koristi standardizirane upitnike kojima od kompanija prikuplja podatke i ciljeve vezane za zaštitu klime.

Aktualna analiza temelji se na podacima gotovo 1.000 europskih kompanija na koje otpada gotovo 80 posto ukupne tržišne kapitalizacije u Europi. Podaci su CDP-u dostavljeni 2020. godine.

“Pozitivno je što vodeće korporacije u mnogim sektorima sada postavljaju ambiciozne ciljeve i smanjuju emisije, što pokazuje da je brza dekarbonizacija izvediva”, dodao je.

“Međutim, budući da manje od 10 posto tvrtki ima dovoljno ambiciozne ciljeve, naši novi podaci pokazuju da tvrtke i financijske institucije moraju jače djelovati da bismo ostvarili svoje ciljeve”, dodao je Weiss.

Analiza je pokazala da su Danska, Švedska i Švicarska najbliže ciljevima iz Pariškog sporazuma o klimi, koji bi trebali jamčiti da će temperatura porasti „osjetno manje od dva stupnja Celzija”.

Belgija i Britanija i Italija na putu su najvećeg povećanja temperature, od tri stupnja, utvrdio je CDP.

Na Pariškoj konferenciji o klimi 2015. godine gotovo sve su zemlje svijeta obećale da će ograničiti globalno zagrijavanje na osjetno manje od dva stupnja Celzija u odnosu na razine iz 1990. godine, podsjeća agencija Dpa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU