EU / EKONOMIJA

Europske prijestolnice kulture 2019. gradovi Plovdiv i Matera

04.01.2019. 11:23 / Izvor: Fena

Bugarski Plovdiv i talijanska Matera na godinu dana preuzimaju titulu europskih prijestolnica kulture 2019., objavila je u srijedu Europska komisija u svom priopćenju.

"Inicijativa europskih prijestolnica kulture stvara zajedništvo i ističe ulogu kulture u izgradnji europskog identiteta. Oba će grada pridonijeti trajnosti uspjeha prošlogodišnje europske godine kulturne baštine, koji je pokazao kako kultura mijenja naše gradove i regije nabolje. Plovdivu i Materi želim puno uspjeha u idućoj godini", rekao je europski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics.

Plovdiv je prvi bugarski grad kojem je dodijeljena titula europske prijestolnice kulture. Program će, pod sloganom „Zajedno”, tijekom 2019. cijeloj regiji otvoriti nove prilike i istaknuti grad na međunarodnoj sceni.

Organizira se više od 300 projekata, koji će se izvoditi ne samo u Plovdivu nego i u južnoj središnjoj regiji Bugarske i u Varni, Sofiji i Velikom Tarnovu.

Pod sloganom „Otvorena budućnost” program Matere fokusira se na socijalnu i kulturnu uključivost i inovativnost kroz suradnju.

Program Europska prijestolnica kulture utemeljen je 13. lipnja 1985. na prijedlog grčke ministrice kulture Meline Mercouri i od svog je nastanka prerastao u jednu od najistaknutijih kulturnih inicijativa u Europi.

Od tada je Europskom prijestolnicom kulture imenovano više od 40 gradova.

Gradovi se biraju na temelju kulturnog programa koji mora imati istaknutu europsku dimenziju, poticati sudjelovanje i aktivno uključivanje građana te pridonositi dugoročnom razvoju grada i njegove okolice.

Preuzimanje titule europske prijestolnice kulture ujedno je izvrsna prilika gradovima da kroz kulturu promijene svoj imidž, postanu vidljiviji na karti svijeta, privuku više turista i preispitaju svoje razvojne planove.

Titula ima dugoročan učinak na kulturnu, ali i na društvenu i gospodarsku sferu u gradu i u okolici.

Europske prijestolnice kulture 2018. bili su Valletta na Malti i Leeuwarden u Nizozemskoj. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU