Europske rijeke sve više zagađene pesticidima

19.06.2014. 13:57 / Izvor: EurActiv.rs
Europske rijeke sve više zagađene pesticidima

Europske rijeke zagađene su pesticidima i u gotovo polovini riječnih slivova od ukupno 91 izmjereni su nivoi hemikalija koji mogu da naškode ribama, beskičmenjacima i algama.

Europske rijeke zagađene su pesticidima i u gotovo polovini riječnih slivova od ukupno 91 izmjereni su nivoi hemikalija koji mogu da naškode ribama, beskičmenjacima i algama. Značajno poboljšanje kvaliteta vode do 2015. godine proglašeno je za cilj svih članica Europske unije i predviđeno odredbama okvirne direktive o vodi. Međutim, novo naučno istraživanje pokazalo je da taj cilj vjerovatno neće biti ostvaren zbog visokog nivoa otrovnih materija u vodi. Problem predstavlja i to što se u mjerenju kvaliteta vode ne računaju brojne toksične hemikalije a na listama opasnih čiji se nivoi mjere su i one koje se više ne koriste. Rezultati istraživanja pokazali su prvi put da su ekološki rizici od otrovnih hemikalija znatno veći nego što se do sada pretpostavljalo.

Istraživanje su obavili Institut za ekološke nauke Landau, Helmholc centar za ekološka istraživanja iz Lajpciga (Helmholtz) i naučnici sa francuskog Univeriteta Lorena i EDF i Švajcarskog saveznog instituta za vodu i tehnologiju.

Hemikalije u rijeke i potoke mahom dospjevaju iz poljoprivrede a pesticidi su dominantan faktor hemijskog zagađenja vodenih ekosistema.

Naučnici upozoravaju da su rijeke poput Dunava, sa fascinantnim ekosistemima koji pružaju mnogo toga, od rekreacije i ribiolova do vode za piće za milione ljudi, zagađene hemikalijama iz gradova, poljoprivrede i industrije. Takav hemijski "koktel" ozbiljno škodi algama i životinjama koje žive u rijekama i takođe predstavlja potencijalni rizik za ljude.

Do sada su vlasti zadužene za očuvanje prirodne sredine i dio naučne zajednice smatrali da toksične hemikalije predstavljaju lokalni problem koji pogađa mali broj voda. Novo istraživanje pokazalo je da to nije tačno i da su ekološki rizici od hemikalija prisutni u velikom broju od više hiljada evropskih vodenih ekosistema. Hemikalije, kako je utvrđeno, predstavljaju ekološku pretnju za gotovo polovinu svih evropskih voda a u 15% slučajeva živa bića u tim vodama izumiru zbog zagađenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU