EU / POLITIKA

Europski taksisti na nogama zbog internetske konkurencije

13.06.2014. 10:31 / Izvor: poslovniplus.com

Na prometnicama u i oko većih europskih gradova vlada kaos zbog prosvjeda taksi vozača koji su odlučili izraziti nezadovoljstvo zbog konkurencije nelicenciranih taksi prijevoznika, osobito zbog konkurencije iz američke tvrtke Uber, sa sjedištem u Kaliforniji, koja putem mobilnih aplikacija spaja putnike s najbližim slobodnim vozačem…

U Parizu je nekoliko stotina taksista od jutra blokiralo prometnice koje vode prema međunarodnim zračnim lukama Charlesu de Gaulleu i Orlyju, nakon čega su se priključili koloni vozila u središtu grada. I u Madridu su se taksi vozači pridružili općem štrajku europskih kolega, dok će u Milanu taksisti danas bez naplate prevoziti samo invalide, bolesne i trudnice.

Rimski će taksisti nezadovoljstvo iskazati na način da nijednu vožnju neće naplatiti više od 10 eura kako bi radili poput konkurencije, a u Londonu će u koloni tijekom dana kroz središte grada proći oko 10.000 čuvenih crnih londonskih taksija. U Njemačkoj će taksisti u znak nezadovoljstva u koloni proći središtem Hamburga i Berlina.

Taksisti su se na štrajk odlučili jer im nelicencirani vozači i usluge vozača sve više ugrožavaju tržište. Najjaču konkurenciju predstavlja američka tvrtka Uber sa sjedištem u Kaliforniji, a glavni joj je proizvod aplikacija za pametne telefone kojim se poziva najbliži vozač automobila. Na taj način se smanjuju troškovi, a cijena usluge je niža.

Neki političari stali su u obranu inovativnog načina naručivanja taksi prijevoza uz objašnjenje da korisnicima daje veću mogućnost izbora, prenosi HRT.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU