EU / EKONOMIJA

Eurostat: EU ima rekordan broj zaposlenih

12.09.2018. 12:35 / Izvor: Index.hr

Aposlovnost u Europskoj uniji i eurozoni u drugom je kvartalu 2018. dosegnula nove rekordne razine pa je u EU bilo zaposleno ukupno 238,9 miliona građana, od čega njih 158 miliona u eurozoni, pokazuje najnovije izvješće Eurostata.

Obje su brojke najviše otkada su u Eurostatu počeli pratiti te podatke, a podaci su sezonski prilagođeni.

Na razini 28-članog EU-a sezonski prilagođen broj zaposlenih u drugom je tromjesečju 2018. godine uvećan za 0,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, kad je porastao za 0,5 posto, objavio je u utorak Eurostat.

U istom je postotku broj zaposlenih uvećan i u 19-članoj eurozoni u odnosu na prethodno tromjesečje, kad je također porastao za 0,4 posto.

Među zemljama čiji su podaci bili dostupni Eurostatu za drugo tromjesečje najviše je porastao broj zaposlenih u Estoniji i na Malti, za po 1,3 posto. U stopu ih slijedi Poljska, s 1,2 posto većim brojem zaposlenih, te Kipar i Luksemburg, gdje je on uvećan za jedan odnosno 0,9 posto.

Pad broja zaposlenih zabilježen je u Latviji, Portugalu i Rumunjskoj, za po 0,3 posto, te u Bugarskoj, za 0,2 posto, pokazalo je Eurostatovo izvješće.

Broj zaposlenih u EU u drugom je tromjesečju, prema istom razdoblju prošle godine, uvećan za 1,4 posto. U prvom kvartalu rast je iznosio 1,5 posto na godišnjoj razini.

U eurozoni je broj zaposlenih na godišnjoj razini porastao za 1,5 posto. U istom je postotku bio uvećan u prvom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani, pokazalo je Eurostatovo izvješće.

Daleko najveći rast broja zaposlenih u drugom je kvartalu na godišnjoj razini zabilježen na Malti, za 5,5 posto, te na Kipru, za 4,3 posto.

Broj zaposlenih pao je na godišnjoj razini samo u Rumuniji, za 1,5 posto, prenosi Index.hr

PODIJELI:

TAGOVI:

EU

zaposleni

Eurostat

statistika

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU