Evropska agencija za lijekove analizira dvije vakcine

27.01.2021. 09:27 / Izvor: N1
Evropska agencija za lijekove analizira dvije vakcine

Evropska agencija za lijekove u ovom trenutku analizira dvije vakcine protiv koronavirusa, proizvođača AstraZeneca i Johnson & Johnson.

Evropska agencija za lijekove u ovom trenutku analizira dvije vakcine protiv koronavirusa, proizvođača AstraZeneca i Johnson & Johnson, izjavila je generalna direktorica Agencije Emer Cook u obraćanju poslanicima Odbora za zdravstvo Evropskog parlamenta.

Agencija je do sada za upotrebu u Uniji odobrila dvije vakcine proizvođača Pfizer - BioNTech i Moderna.

"Prijavu za uslovnu dozvolu za vakcinu AstraZeneca i Oxforda primili smo 11. januara i Komitet za ljudske medicinske proizvode se sastaje tokom nedelje, procjena je u završnoj fazi i nadamo se odluci do kraja ove nedelje. Što se tiče četvrte vakcine koju razmatramo, to je vakcina koju je razvio Johnson & Johnson i nemamo precizan rok kada će proces biti završen. Takođe, razmatramo brojne druge vakcine protiv koronavirusa, ili one koje su trenutno u razvoju. U kontaktu smo sa najmanje 50 kompanija koje razvijaju vakcine, to uključuje i rusku vakcinu Sputnjik V, koja je u ovom trenutnu u fazi naučnog savjetovanja", rekla je Cook.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU