EU / EKONOMIJA

Evropska centralna banka očekuje sporiji oporavak privrede u eurozoni

14.12.2020. 10:20 / Izvor: FoNet

Evropska centralna banka saopštila je da očekuje sporiji oporavak privrede u eurozoni, u odnosu na ranija očekivanja, a očekuje se da će, sigurno do 2023. godine, inflacija ostati daleko od ciljanih dva odsto, prenosi Nova ekonomija.

Svi smo predvidjeli da će biti drugi talas, međutim njegova dubina i trajanje kao i povezane mjere izolacije nisu očekivane na konstatovanom nivou, rekla je predsjednica ECB Kristin Lagard. 

Poslije očekivane duboke recesije od 7,3 odsto za tekuću godinu, epidemija koronavirusa će u 2021. godini, kako je naglašeno, imati veći uticaj na privredu od očekivanog.

Europska centralna banka predviđa rast BDP u eurozoni od 3,9 odsto u 2021. godini, manji od pet posto očekivano u septembru, kada je poslednji put objavila svoja predviđanja. Zbog toga je odlučeno da se pojačaju mjere podrške privredi, a kao glavna mjera je produženje program otkupa privatnog i javnog duga, pokrenut hitno u martu, za devet mjeseci do 2022. godine i povećan za 500 milijardi eura na 1.850 milijardi.

Za 2022. godinu Europska centralna banka podigla je i svoju prognozu rasta na 4,2 odsto u odnosu na 3,2 odsto koliko predviđeno u septembru, a prije očekivanog usporavanja od 2,1 odsto rasta u 2023. godini.

Slaba tražnja, plate i porast vrijednosti eura u odnosu na dolar su glavni faktori smanjene inflacije koju je Lagard nazvala "razočaravajućom".

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU