EU / EKONOMIJA

Evropska komisija objavila preporuke o vaučerima za turiste

15.05.2020. 18:52 / Izvor: Akta.ba

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine objavila je informaciju da je u Službenom listu Evropske unije dostupna Preporuka Evropske komisije 2020/648 od 13.maja 2020.godine, o vaučerima koji se nude turistima i putnicima kao alternativa povratu novca za otkazane paket aranžmane i usluge prijevoza u kontekstu pandemije bolesti COVID-19.

Navedeni vaučeri bi vrijedili najmanje 12 mjeseci, preporučuje Europska komisija u cilju poticanja putovanja i turizma u Europi.

Preporuke predviđaju da se putnicima ponude prihvatljivi vaučeri kako ne bi tražili puni povrat novca.

Države članice EU-a zatražile su od Komisije da suspendira pravilo po kojem zrakoplovne kompanije moraju u cijelosti vratiti novac za otkazane letove zbog pandemije Covida-19.

Nove preporuke ne predviđaju suspenziju tog pravila, nego nude kompromis kako bi se pomoglo tom sektoru u teškoj krizi.

Komisija će preporučiti i da države članice jamče za te vaučere u slučaju insolventnosti kompanija, navodi se u dokumentu.

Vaučeri bi trebali nuditi jednake usluge i rute, u slučaju leta, te uvjete putovanja kao i originalni booking.

Zrakoplovne kompanije iz cijele Europe, uključujući Lufthansu i Air France-KLM, zatražile su državnu pomoć jer su morale prizemljiti svoje flote zbog pandemije.

Kupci koji ne iskoriste vaučere automatski bi dobili povrat novac do 14 dana nakon isteka njihova roka valjanosti.

U slučaju vaučera koji vrijede više od godine dana, putnici bi morali zatražiti puni povrat novca do 12 mjeseci nakon izdavanja vaučera, navodi se u dokumentu.

Kako bi se pomoglo najteže pogođenim zrakoplovnim i turističkim kompanijama, EU također poziva organizacije potrošača i putnika na svim razinama da potiču putnike da prihvate vaučere umjesto da traže povrat novca.

Komisija ovime ne suspendira zakon koji štiti prava putnika jer preporuke nisu zakonski obvezujuće.

To znači da su potrošači ti koji će odlučiti hoće li prihvatiti vaučer ili tražiti puni povrat novca.

 

PREUZMI DOKUMENT:
Preporuka EK

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU