Evropska komisija predlaže jednostavnije izdavanje viza radi turista

02.04.2014. 09:33 / Izvor: Fena
Evropska komisija predlaže jednostavnije izdavanje viza radi turista

Evropska komisija je u utorak predložila pojednostavljenje izdavanja viza za ulazak u EU kako one ne bile prepreka za dolazak turista iz šest zemalja, među njima Rusije i Kine.

Evropska komisija je u utorak predložila pojednostavljenje izdavanja viza za ulazak u EU kako one ne bile prepreka za dolazak turista iz šest zemalja, među njima Rusije i Kine.

"Previše je turista obeshrabreno dolaziti u Evropu zbog sadašnjeg postupka za izdavanje viza i zbog visoke cijene. To donosi velike gubitke gospodarstvu Evropske unije", ističu povjerenici koji su predstavili prijedlog Cecilie Malmstrome, za unutarnje poslove i Antonia Tajania, za industriju i poduzetništvo.

Lakše izdavanje viza, pogotovo za ruske turiste, dobro bi došlo za hrvatski turizam. Iako još nije članica schengenskog prostora, Hrvatska je s ulaskom u EU morala uvesti vize za ruske građane, što je bitno doprinijelo smanjenju broja turista iz te zemlje.

Komisija navodi da je puno ljudi iz zemalja izvan EU-a često suočeno sa sporim, kompliciranim i skupim postupkom za dobivanje vize. Stoga Komisija predlaže pojednostavljenje i skraćivanje postupka za one koje žele doći u EU na kraći rok.

Komisijin prijedlog cilja na turiste iz šest zemalja - Rusije, Kine, Ukrajine, Saudijske Arabije, Indije i Južnoafričke Republike.

Komisija se poziva na studiju prema kojoj u 2012. godine 6,6 milijuna potencijalnih turista iz tih šest zemalja nije došlo u EU zbog složenog viznog postupka.

Studija također pokazuje da bi fleksibilniji vizni sistem mogao povećati broj dolazaka u schengenski prostor za 30 do 60 posto, što bi u petogodišnjem razdoblju moglo povećati promet na 130 milijardi eura kada su u pitanju smještaj, hrana i piće, prijevoz, zabava, kupovina itd. i stvoriti potrebu za 1,3 milijuna radnih mjesta u turizmu i s njim povezanim sektorima.

"Turisti svake godine troše 400 milijardi eura u EU, a možemo se nadati povećanju na 500 milijardi do 2020. godine", rekao je Tajani.

Komisija stoga predlaže da se skrati rok za procesuiranje i izdavanje viza s 15 na 10 dana, da se omogući podnošenje zahtjeva za vizu u konzulatima bilo koje zemlje članice, ako ciljana članica EU-a nema svog predstavništva u trećoj zemlji, zatim da se omogući izdavanje viza za višekratne ulaske te podnošenja zahtjeva putem interneta.

Jedna od glavnih novosti je prijedlog o uvođenju "touring viza", koje bi vrijedile godinu dana i mogle bi se obnoviti na još godinu. S takvom vizom moglo bi se u EU boraviti cijelu godinu s tim da se ne smije zadržavati u jednoj zemlji dulje od 90 dana.

Prijedlog Europske komisije mora prihvatiti Vijeće Evropske unije i Evropski parlament, a to se može očekivati najranije 2015., prenosi Hina. 


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU