EU / EKONOMIJA

Evropska komisija pripremila 81,4 milijarde eura kredita za 15 država članica

25.08.2020. 10:14 / Izvor: Fena

Evropska komisija u ponedjeljak je Vijeću Evropske unije predstavila prijedloge o dodjeli 81,4 milijarde eura za 15 država članica EU-a kako bi im pomogla u ublažavanju posljedica koje je pandemija COVID-19 imala na zaposlenost.

Nakon što Vijeće EU odobri prijedloge, finansijska podrška bit će osigurana u obliku kredita koje EU pod povoljnim uslovima odobrava državama članicama.

Kako je planirano, države će primati pomoć putem instrumenta za Privremenu podršku za ublažavanje rizika od nezaposlenosti u vanrednim situacijama (SURE), namijenjenog da zaštiti zaposlene i radna mjesta pogođena pandemijom koronavirusa.

Među 15 kandidata na listi su najteže pogođene zemlje poput Italije, koja će dobiti 27,4 milijarde eura, a Španiji će biti dodijeljeno 21,3 milijarde eura. Poljska će vjerovatno dobiti 11,2 milijarde eura, Belgija 7,8 milijardi eura, Rumunija četiri milijarde eura i Grčka 2,7 milijardi eura.

"Samo četiri mjeseca nakon što sam predložila njegovo stvaranje, Komisija predlaže da se u okviru instrumenta SURE osigura 81,4 milijarde eura za zaštitu radnih mjesta i radnika koji su pogođeni pandemijom koronavirusa širom EU", izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, javlja Xinhua.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU