Evropska perspektiva je ključni prioritet Bosne i Hercegovine

10.10.2020. 08:47 / Izvor: Akta.ba
Evropska perspektiva je ključni prioritet Bosne i Hercegovine

Zvaničnici iz evropskih institucija su ponovili da je Evropska unija posvećeni prijatelj Bosne i Hercegovine i da je evropska budućnost zemlje neupitna.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić sastali se u Briselu sa stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Paulom Rangelom i predsjednikom Evropskog savjeta Charles Michelom

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić su boravili u posjeti institucijama Evropske unije u Briselu  i sastali se sa stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Paulom Rangelom i predsjednikom Evropskog savjeta Charles Michelom. Radna posjeta članova Predsjedništva BiH evropskim institucijama potvrđuje posvećenost evropskom putu zemlje i implementaciji preuzetih obaveza u procesu pridruživanja EU s ciljem dobijanja kandidatskog statusa u što skorijem vremenskom roku.

Evropska perspektiva je ključni prioritet Bosne i Hercegovine i potrebno je ostvariti i održavati stratešku komunikaciju sa EU institucijama o važnim ciljevima koje treba postići zajedno, rečeno je u Briselu. Evropska unija će nastaviti da podržava i pomaže Bosnu i Hercegovinu u reformskom procesu s ciljem pridruživanja Evropskoj uniji. Imajući u vidu ovakvo opredjeljenje, Evropska unija je omogućila pristup Bosni i Hercegovini instrumentima i inicijativama dostupnim državama članicama u okviru borbe protiv pandemije Covid-om 19.

Govoreći o Izvještaju Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu za 2020. godinu, konstantovano je da je u oblastima gdje je postignut napredak Predsjedništvo BiH imalo ključnu ulogu. Sagovornici su se usaglasili da je potrebna pojačana dinamika u procesu reforme sudstva i pravosuđa i jačanje vladavine prava.

Članovi Predsjedništva BiH su pozdravili usvajanje Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan koji obuhvata pet ključnih oblasti, među kojima su transport i infrastruktura, čista energija, životna sredina, digitalna budućnost i privatni sektor i socijalni kapital. Sa ovim planom će se poboljšati integracija regiona i bolja međusobna ekonomska povezanost, kao i povezanost sa EU ekonomijom.

Zvaničnici iz evropskih institucija su ponovili da je Evropska unija posvećeni prijatelj Bosne i Hercegovine i da je evropska budućnost zemlje neupitna. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU