EU / POLITIKA

Evropski parlament sprema tužbu protiv Evropske komisije

11.06.2021. 09:13 / Izvor: Agencije

Evroparlamentarci usvojili su rezoluciju koja predviđa tužbu protiv Evropske komisije, ako ne ispuni zahtjev Evropskog parlamenta, zbog neprovođenja mehanizma o uvjetovanosti korištenja sredstava iz evropskih fondova poštivanjem vladavine prava.

Instrument o povezanosti korištenja evropskih sredstava s poštivanjem vladavine prava na snazi je od 1. januara 2021., a evroparlamentarci ističu u rezoluciji da Komisija još nije poduzela konkretne mjere u skladu sa novim pravilima te da nije dostavila smjernice o provođenju Uredbe do 1. juna, što je rok koji je EP odredio 25. marta.

Evropski parlament je stoga naložio svom predsjednik Davidu Sassoliju da u roku od dvije sedmice "pozove Komisiju da ispuni svoje obaveze iz spomenute uredbe".

Parlament će pak “o međuvremenu odmah započeti s potrebnim pripremama za mogući sudski postupak protiv Komisije u okviru članka 265. UFEU-a (Ugovor o funkcioniranju Europske unije)”, navodi se u rezoluciji usvojenoj s 506 glasova, javlja Hina.

Protiv je bilo 150 zastupnika, a 28 je bilo suzdržano.

Spomenuti članak omogućava evropskim institucijama da tuže jedna drugu pred Sudom Evropske unije, ako smatraju da je došlo do kršenja Ugovora.

Na samitu evropskih lidera krajem prethodne godine dogovoreno je donošenje Uredbe o uvjetovanosti u pogledu vladavine prava, kojoj su se dugo protivile Poljska i Mađarska.

Međutim, tada je postignut kompromis da se odluka o povezivanju dodjele evropskih sredstava s vladavinom prava ne primjenjuje dok to ne odobri Sud EU-a.

Mađarska i Poljska, protiv kojih je pokrenut postupak zbog mogućeg kršenja vladavine prava, u martu su podnijele tužbu Evropskom sudu pravde (ECJ) koji će odlučiti predstavlja li mehanizam o uvjetovanosti kršenje Ugovora o EU-u.

Komisija je, po dogovoru krajem godine, pristala da neće djelovati po uredbi dok se ne donesu smjernice o njenoj primjeni.

Povjerenik Komisije za budžet i administraciju Johannes Hahn dan je izrazio čuđenje inicijativom Evropskog parlamenta.

"Komisija je pripremila vrlo jasne smjernice kako bi donijela jasnoću u primjeni ove uredbe", kazao je, dodavši da smjernice neće promijeniti uredbu.

Pojedini su zastupnici ukazali da zbog neprimjene uredbe neke zemlje, poput Poljske i Mađarske, nastavljaju kršiti propise.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU