Evropski put BiH nije ugrožen

26.01.2013. 09:13 / Izvor: Nezavisne novine
Evropski put BiH nije ugrožen

Proširenje EU neće biti zaustavljeno zbog unutrašnjih problema koje je prouzrokovala najava referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU niti će se to odraziti na evropski put BiH, nepodijeljeni je stav predstavnika međunarodne zajednice u BiH i dobrih poznavalaca odnosa u EU.

Proširenje Evropske unije neće biti zaustavljeno zbog unutrašnjih problema koje je prouzrokovala najava referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU niti će se to odraziti na evropski put BiH, nepodijeljeni je stav predstavnika međunarodne zajednice u BiH i dobrih poznavalaca odnosa u Evropskoj uniji.

U vezi s tim, Andy McGuffie, portparol šefa Delegacije EU u BiH, ponovio je "Nezavisnim" da su svih 27 zemalja članica EU izrazile svoju punu predanost evropskoj perspektivi BiH, uključujući i niz posljednjih zaključaka Vijeća. McGuffie-a smo pitali da li će proširenje EU zbog najave izlaska Velike Britanije iz Unije pasti u drugi plan i kakve bi to moglo imati implikacije po evropski put BiH.

"Činjenica da se Evropska komisija sada savjetuje u vezi sa drugom generacijom sredstava pretpristupne pomoći (IPA) je dodatni znak naše predanosti građanima Bosne i Hercegovine i njihovoj evropskoj budućnosti. A pitanje odnosa Velike Britanije sa EU je pitanje za Vladu i građane u Velikoj Britaniji. Specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH ne može spekulirati o razvoju političke situacije u Velikoj Britaniji", naglašava McGuffie.

McGuffie je ponovio da je svih 27 zemalja članica EU izrazilo svoju punu predanost evropskoj perspektivi BiH

Nakon "povijesnog" govora britanskog premijera Davida Kamerona u Parlamentu i najave referenduma 2017. godine o izlasku Britanije iz EU, već se mogu čuti mišljenja da bi velika zajednica evropskih država, sada zaokupljena unutrašnjim strateškim pitanjima i samim opstankom, nakon ulaska Hrvatske u EU 1. jula ove godine, mogla zadugo zaustaviti proces proširenja.

Mišljenja su, ipak, podijeljena, no veliko je pitanje kako će narednih godina izgledati evropski put BiH koju drma kontinuirana kriza, u situaciji kada EU pojedine članice doslovno "tjera" iz eurozone (primjer Grčke), a pojedine žele same izaći iz članstva (poput Velike Britanije).

Miloš Šolaja, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banja Luci, podsjeća da ovo nisu prve ovakve najave zvaničnog Londona.

"Ovo se više tiče unutrašnjih političkih odnosa u Britaniji. Teško je znati hoće li uopšte biti referenduma i ako ga bude - šta će on donijeti. Mislim da je interes Velike Britanije ostanak u EU, ali teško je procijeniti šta će biti", ističe Šolaja, osvrnuvši se na mišljenja analitičara o mogućim novim zaprekama za evropski put BiH.

"Ulazak BiH u EU nije politička volja ni jedne ni druge strane, već zavisi od toga hoće li BiH dostići i ispuniti tražene kriterije. A to hoće li Hrvatska biti zadnja članica ili ne je besmisleno licitiranje i služi da zamaže oči javnosti", smatra Šolaja.

Njegovo mišljenje uveliko dijeli i Neven Kazazović, politički analitičar iz Sarajeva, koji naglašava da BiH sama sebe drži u drugom planu.

 Najava premijera Velike Britanije izazvala je velike odjeke u EU

"Ne ispunjavamo ni minimum onoga što se od nas zahtijeva. A jasno nam je poručeno da popuštanja neće biti", kaže Kazazović, koji smatra da najave iz Britanije nemaju uzročno-posljedične veze sa tokom proširenja nakon ulaska Hrvatske u EU.

"I Evropsku uniju drma kriza i recesija i to sve utiče na Britaniju koja ima različit stav o EU od Njemačke. Ali mislim da, dugoročno gledano, britanski interes nikako nije izlazak iz EU", zaključuje Kazazović.

Velike je odjeke u EU izazvala najava premijera Velike Britanije, kojeg sada brojni evropski lideri optužuju da zbog rješavanja političkih problema na domaćoj sceni ugrožava čitav evropski blok.

Krajnji cilj sjedinjene države Evrope

U posljednje vrijeme sve se glasnije potencira ideja formiranja sjedinjenih država Evrope, na šta se osvrće i Kazazović. On smatra da će u skladu s tim najavama EU u narednom periodu doživjeti transformaciju.

"Takva transformacija će biti u smislu stvaranja preduslova za sjedinjene države Evrope. To se može dogoditi za 20, ili 100 godina, ali to je neki krajnji cilj", ističe Kazazović.

Britanci za izlazak iz EU

Ukoliko bi referedum o istupanju iz EU bio organiziran u ovom trenutku, građani Velike Britanije glasali bi za izlazak, pokazalo je istraživanje koje je proveo ugledni "Times".

Prema ovom istraživanju, oko 40 posto Britanaca glasalo bi za izlazak, a 37 odsto za ostanak Britanije u EU, dok je njih 23 odsto neopredijeljeno. Ovo je, inače, prva ovakva anketa nakon što je britanski premijer najavio referendum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU