EU / POLITIKA

Evropski sud kaznio Sloveniju sa 750.000 eura

13.01.2021. 14:07 / Izvor: Agencije

Sud pravde Evropske unije naložio je Sloveniji da plati kaznu od 750.000 eura jer nije blagovremeno prenijela u nacionalno zakonodavstvo izmjene evropske direktive iz 2016. o tržištima finansijskih instrumenata i jer o tome nije obavijestila Evropsku komisiju, pokazuje presuda objavljena u srijedu.

Evropska komisija tužila je Sloveniju ovim povodom 2018. godine, kada su relevantne promijene Direktive o tržištima finansijskih instrumenata (MIFID) stupile na snagu, prenosi Tanjug agenciju STA.

Izmjene se odnose na zaštitu finansijskih instrumenata i imovine klijenata, što je, prema argumentima Komisije sumiranim u obrazloženju suda, važan dio sistema.

Države članice EU imale su rok do 3. jula 2017. godine da implementiraju direktivu MIFID u nacionalno zakonodavstvo i da o tome obavijeste Evropsku komisiju.

Budući da Komisija do tada nije dobila nikakve informacije iz Slovenije, izdala je upozorenje u septembru 2017. Tada je Slovenija odgovorila da se mjere za transpoziciju pripremaju i da bi trebalo da budu usvojene do aprila 2018. godine.

Međutim, zvanična Ljubljana je u augustu 2018. obavijestila Komisiju da su u Sloveniji održani prijevremeni izbori zatraživši razumijevanje za kašnjenje, a u oktobru iste godine je Evropska komisija ocijenila da je Slovenija nije informirala o nacionalnim mjerama za prenos direktive i podnijela tužbu Sudu pravde EU-a, predloživši paušalnu novčanu kaznu.

Slovenija je direktivu prenijela u nacionalno zakonodavstvo u decembru 2018, i na tužbu EK-a odgovorila stavom da je predložena paušalna novčana kazna neopravdana i previsoka, tražeći od suda da odbaci tužbu.

Ipak, sud se priklonio Evropskoj komisiji i naložio Sloveniji da plati i sve sudske troškove, navodi STA.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU