EU / POLITIKA

Finska premijerka uvodi četvorodnevnu radnu nedjelju

Nova premijerak Finske Sana Marin (34) založila se za uvođenje felksibilnog radnog vremena u zemlji, koje bi podrazumijevalo da se radi četiri dana nedjeljno po šest sati dnevno.

08.01.2020. 08:33 / Izvor: Akta.ba

Nova premijerak Finske Sana Marin (34) založila se za uvođenje felksibilnog radnog vremena u zemlji, koje bi podrazumijevalo da se radi četiri dana nedjeljno po šest sati dnevno.

"Smatram da ljudi zaslužuju da provode više vremena sa svojim porodicama, sa voljenima, da se posvete svojim hobijima i drugim aspektima života, kao što je kultura. Ovo bi mogao da bude naredni korak u našem radnom životu", izjavila je ona, prenosi Daily Mail..

Marin, najmlađa predsjednica vlade na svijetu i majka jednog djeteta, na čelu je koalicije lijevog centra u čijem su sastavu još četiri druge partije koje predvode žene, a od kojih su tri mlađe od 35 godina, navodi list.

Prije nego što je postala premijerka, Marin je bila obavljala funkciju ministarke saobraćaja Finske i na toj dužnosti se zalagala za skraćenje radne nedjelje kako bi se poboljšao odnos radnika prema poslu i povećala produktivnost.

U Finskoj se trenutno standardno radi osam sati dnevno, pet dana sedmično.

Prijedlog je sa oduševljenjem pozdravila finska ministarka prosvete Li Anderson, liderke Lijeve alijanse.

"Od velike je važnosti omogućiti građanima Finske da imaju skraćeno radno vrijeme. To pitanje nema veze s tim što ga predlažu žene, već sa pružanjem pomoći i ispunjavanjem obećanja datih biračima", rekla je Anderson.

U susjednoj Švedskoj, gdje je takođe testirano šestočasovno radno vrijeme 2015. godine, rezultati su pokazali da su radnici srećniji, produktivniji i bogatiji.

Ovu praksu su oprobale i pojedine vodeće svjetske kompanije. Tako je "Majkrosoft Japan" prošlog novembra povukao hrabar potez u nastojanju da poboljša balans između poslovnog i privatnog života radnika uvodeći trodnevni vikend za svoje zaposlene. Rezultati su pokazali da je produktivnost porasla za nevjerovatnih 39,9 procenata, piše Daily Mail.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU