Fond eurozone poziva Grčku da se drži dogovorenih uvjeta

20.08.2018. 14:07 / Izvor: HINA
Fond eurozone poziva Grčku da se drži dogovorenih uvjeta

Atena je zauzvrat trebala primijeniti reforme, rezati socijalna davanja, povisiti poreze i obvezati se da će se držati tih odluka. 

Uoči kraja trećeg kruga gospodarskog spašavanja Grčke europski fond za financijsko spašavanje pozvao je Atenu da se strogo drži uvjeta na koje je pristala u dogovoru s kreditorima.

"Mi smo vrlo strpljivi kreditori", rekao je u nedjelju Klaus Regling, izvršni direktor Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM). 

"No i želimo da nam se novac vrati. Stoga ćemo vrlo pomno pratiti događanja u Grčkoj". 

Ta zemlja u ponedjeljak napušta treći i konačni program mjera za financijsko spašavanje dogovoren s kreditorima. 

Nakon što je 2010. doživjela financijski potop, međunarodni kreditori koji uključuju i Međunarodni monetarni fond (MMF) spasili su Grčku od državnog bankrota s oko 289 milijardi eura, pod posebnim uvjetima. 

Atena je zauzvrat trebala primijeniti reforme, rezati socijalna davanja, povisiti poreze i obvezati se da će se držati tih odluka. 

"Članice ESM-a i ESM kao institucija uzimaju važeće obaveze veoma ozbiljno", upozorio je Regling čiji je razgovor s grčkim novinama Ethnos i portalom News 24/7 prenesen i na službenim stranicama te institucije. 

"Svakako ima više povjerenja nego prije par godina. No u nekim od naših članica povjerenje se nije u potpunosti vratilo", dodao je Regling. 

Šef ESM-a je poručio kako je "uvjeren" u sposobnost Grčke da vrati to povjerenje, a kao primjer je naveo vladino prihvaćanje pojačanog nadzora reformi i gospodarskog napretka i posjeta koje svaka tri mjeseca rade stručnjaci u ime kreditora. 

Giannis Stournaras, bivši grčki ministar financija i trenutni čelnik središnje banke, ističe kako Atena mora nastaviti provoditi mjere štednje, među njima i rezanje mirovina, ako želi imati pristup financijskim tržištima s manjim kamatnim stopama. 

"Još je dug put pred nama", naglasio je Stournaras u nedjeljnom izadnju atenskih novina Kathimerini. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU