EU / EKONOMIJA

Francuska je vodeće europsko odredište za nove strane investicije

29.05.2020. 11:36 / Izvor: HINA

Francuska je po prvi put zauzela poziciju glavnog europskog odredišta za nove strane investicije, ostavivši iza sebe Veliku Britaniju i Njemačku, pokazalo je u četvrtak istraživanje konzultantske tvrtke EY.

U prošloj je godini Francuska tako privukla 1.197 stranih investicijskih projekata, što je 17 posto više nego u 2018. godini, objavio je EY.

Na drugom je mjestu Britanija s 1.109 projekata, pet posto više nego u godini ranije. Slijedi Njemačka s 971 projektom, nepromijenjenim brojem u odnosu na godinu ranije.

Istraživanje EY-a u poslovnom sektoru provedeno krajem travnja pokazalo je također da bi zbog koronakrize mnogi projekti u Francuskoj mogli biti revidirani.

Dvije trećine poslovnih čelnika koji su sudjelovali u anketi očekuje da će ove godine revidirati investicijske planove vezane za Francusku a 15 posto da će ih odgoditi za 2021. godinu. Nitko ih ne namjerava otkazivati niti dodavati nove.

Kako bi privukao inozemne investitore, predsjednik Emmanuel Macron ublažio je zakone o zapošljavanju i otpuštanju, preoblikovao je shemu poreznih kredita u trajno niske korporativne poreze i uveo ujednačenu stopu poreza od 30 posto za investitore.

Pokazalo se da njihov entuzijazam nije prigušio ni val nasilnih prosvjeda protiv vladinih reformi u 2018. i 2019. ni tjedni štrajkovi prijevoznika zbog mirovinske reforme krajem prošle i početkom ove godine.

Od izbijanja epidemije koronavirusa Macronova vlada fokus je preusmjerila na ublažavanje gospodarskih šteta a oporavak nastoji poduprijeti poticanjem domaćih kompanija da vrate proizvodne aktivnosti kući.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU