Francuska ponovo zauzela svoje mjesto u Vijeću za regionalnu saradnju

01.02.2020. 09:58 / Izvor: Fena
Francuska ponovo zauzela svoje mjesto u Vijeću za regionalnu saradnju

Republika Francuska odlučila je ponovo zauzeti svoje mjesto u Vijeću za regionalnu saradnju (RCC).

Republika Francuska odlučila je ponovo zauzeti svoje mjesto u Vijeću za regionalnu saradnju (RCC) - saopćio je francuski ministar za Evropu i vanjske poslove Jean-Yves Le Drian na sastanku na visokom nivou francusko-njemačke inicijative za kontrolu malokalibarskog i lakog oružja na zapadnom Balkanu, koji se održava danas u Berlinu.     

"Ovo je odlična vijest za zapadni Balkan, Vijeće za regionalnu saradnju i samu regionalnu saradnju. Srdačno pozdravljam povratak Francuske u našu organizaciju što vidim kao prijeko potrebnu priliku da zajednički radimo na transformaciji naših zemalja u buduće članice Evropske unije", rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, koja će kasnije danas govoriti na sastanku u Berlinu na kome su se okupili predstavnici Evropske unije, zemalja članica EU, organa vlasti sa zapadnog Balkana, te regionalnih i međunarodnih organizacija. 

Francuska je napustila učešće u Vijeću za regionalnu saradnju 2014. godine, a odluka o ponovnom pristupanju pokazuje snažnu predanost da se zajedno s regionom i novim projektima radi na programu njegove transformacije. 

"Ova odluka o ponovnom pristupanju Vijeću za regionalnu saradnju donesena je u okviru francuske strategije za zapadni Balkan koju je prošlog aprila usvojio predsjednik Republike. Cilj ove međuministarske strategije jeste naša veća podrška stabilizaciji, ekonomskom i socijalnom razvoju i jačanju pravne države i sigurnosti na zapadnom Balkanu. Osim bilateralne dimenzije, francuska strategija podržava regionalnu saradnju, ključni element za priključenje zemalja regiona Evropskoj uniji. Spremni smo da učestvujemo u radu Vijeća za regionalnu saradnju, posebno u područjima investiranja, povezivanja i sigurnosti", rekao je Le Drian u pismu Vijeću za regionalnu saradnju. 

Njemačka i Francuska su zajednički organizovale drugi sastanak na visokom nivou francusko-njemačke inicijative za sveobuhvatnu kontrolu malokalibarskog i lakog oružja na zapadnom Balkanu. Sastankom su zajednički predsjedavali njemački savezni ministar vanjskih poslova Heiko Maas, francuski ministar za Evropu i vanjske poslove Jean-Yves Le Drian, evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson i evropski komesar za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi, saopćeno je iz RCC-a.     

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU