EU

Godišnja inflacija u EU i eurozoni najniža od 2009. godine

17.04.2014. 13:19 / Izvor: eKapija.ba

Europska unija i eurozona u martu su zabilježile najniže godišnje stope inflacije od krize u 2009., a u skupini zemalja članica s padom potrošačkih cijena bila je i Hrvatska, objavio je  europski statitistički ured- Eurostat.

U 28-članoj EU u martu je godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila 0,6 posto, nakon 0,8 posto u prethodnom mjesecu. U martu 2013. iznosila je 1,9 posto. Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene porasle za 0,7 posto.

U Hrvatskoj je mjereno HICP-om u ožujku zabilježen blagi pad potrošačkih cijena na godišnjoj razini, od 0,1 posto, objavio je Eurostat. Na mjesečnoj razini cijene su uvećane 0,5 posto. U martu 2013. godišnja stopa inflacije, mjerena HICP-om, iznosila je 3,4 posto.

Hrvatska je tako, prema izračunima Eurostata, u martu drugi mjesec zaredom zabilježila pad potrošačkih cijena na godišnjoj razini, nakon što su u februaru one bile smanjene za 0,2 posto. U januaru su porasle za 0,4 posto na godišnjoj razini, navodi se u  izvještaju Eurostata.

Pad potrošačkih cijena na godišnjoj je razini u martu zabilježen u još sedam zemalja EU-a, najizrazitiji u Bugarskoj, od dva posto. Slijede Grčka i Kipar, s padom cijena od 1,5 odnosno 0,9 posto. U Švedskoj i Portugalu cijene su smanjene za po 0,4 posto, a slijede ŠpanIja i Slovačka, s padom od po 0,2 posto.

U ostalim zemljama članicama potrošačke su cijene porasle, pri čemu je najizrazitiji rast cijena zabilježen u Velikoj Britaniji, od 1,6 posto, a slijede Malta i Austrija, s rastom cijena od po 1,4 posto.

U 18-članoj eurozoni godišnja inflacija u martu je bila u visini 0,5 posto, sukladno prvotnoj procjeni Eurostata od 31. ožujka. Usporedbe radi, u februarui je bila 0,7 posto, dok je u martu 2013. iznosila 1,7 posto. Na mjesečnoj razini u martu 2014. zabilježen je rast potrošačkih cijena od 0,9 posto, objavio je Eurostat.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU