Gospodarstvo eurozone u kolovozu održalo snažan tempo rasta

23.08.2017. 12:11 / Izvor: HINA
Gospodarstvo eurozone u kolovozu održalo snažan tempo rasta

Kao razlog navodi nove naznake posustajanja uslužnog sektora, "u kojem su poslovne aktivnosti i nove narudžbe porasle najslabije od siječnja".

Rast gospodarstva eurozone stabilizirao se u kolovozu na najvišoj razini u nekih šest godina, pri čemu je snažan tempo aktivnosti u proizvodnom sektoru neutraliziralo posustajanje rasta u uslužnom sektoru, procijenila je u srijedu tvrtka Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) za privatni sektor eurozone u kolovozu je iznosio 55,8 bodova, premašivši za 0,1 postotni bod srpanjsku razinu, inače najvišu u nekih šest godina, izračunali su u londonskoj tvrtki za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

"Najnovije vrijednosti PMI-ja za eurozonu signaliziraju nastavak snažnih rezultata ekonomije u zoni primjene zajedničke europske valute iz prethodnog razdoblja. Stabilizacija tempa rasta dobra je vijest budući da se nadovezuje na naznake posustajanja tempa rasta u proteklim mjesecima", konstatira pomoćnik direktora Markita Andrew Harker.

Napominje da podaci za prva dva mjeseca trećeg tromjesečja upućuju na tek neznatno sporiji tempo rasta u odnosu na drugo tromjesečje kada su aktivnosti u eurozoni uvećane 0,6 posto.

Kao razlog navodi nove naznake posustajanja uslužnog sektora, "u kojem su poslovne aktivnosti i nove narudžbe porasle najslabije od siječnja".

"Protuteža su novi impresivni podaci iz proizvodnog sektora, budući da su proizvođači robe osigurali najsnažniji priljev novih narudžbi u šest i pol godina", tumači Harker.

Time je dodatno ojačao pritisak na proizvodne kapacitete, iskazan u najsnažnijem gomilanju nerealiziranih narudžbi od sredine 2006. godine, pojašnjava, podsjećajući kako je to "dobar znak za tržište rada jer će kompanije vjerojatno nastojati zaposliti nove radnike kako bi odradile postojeće narudžbe".

Raspoloženje donekle prigušuju slabija očekivanja čelnika kompanija u odnosu na svibanj kada su dosegnula najvišu razinu otkada se počeo pratiti taj pokazatelj.

"Optimizam je na najnižoj razini od prošlog studenog, iako je u cjelini gledano i dalje snažan", zaključuje se u izvješću.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU