Hammond i Pusić o EU i europskom planu za BIH

16.01.2015. 09:01 / Izvor: Akta.ba
Hammond i Pusić o EU i europskom planu za BIH

Razgovarali smo o Balkanu u kontekstu proširenja EU i o inicijativi koju smo najavili u Berlinu prije dva mjeseca i koju je Europska unija prihvatila i zagovara, a kojom želimo ostvariti neki napredak u BiH nakon dugog razdoblja zastoja, rekao je britanski ministar.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić razgovarala je u četvrtak u Zagrebu s britanskim ministrom vanjskih poslova Philipom Hammondom o perspektivi i razvojnim pravcima Europske unije te o europskome planu za Bosnu i  Hercegovinu koji Hrvatska "entuzijastično" podupire, javlja Hina. 

"Razgovarali smo o razvojnim pravcima i načinu funkcioniranja institucija Unije, kao i o stabilnosti i sigurnosti jugoistočne Europe i zemljama iz regije koje imaju perspektivu članstva, te osobito o BiH, koja niz godina tapka na mjestu", rekla je Pusić nakon sastanka s Hammondom.

Hrvatska entuzijastično podupire europski pristup BiH, dodala je ona.

"Razgovarali smo o Balkanu u kontekstu proširenja Europske unije i o inicijativi koju smo najavili u Berlinu prije dva mjeseca i koju je Europska unija prihvatila i zagovara, a kojom želimo ostvariti neki napredak u Bosni i Hercegovini nakon dugog razdoblja zastoja", rekao je britanski ministar.

Naglasio je kako u BiH u petak ide s Frank-Walterom Steinmeierom te se nada kako će ta EU-ova inicijativa uroditi plodom.

"Zahvalan sam što Hrvatska podupire tu zamisao, ali i za to što je Hrvatska dala prvu ideju, početkom prošle godine, da se promijeni  redoslijed kojim se ostvaruje napredak Bosne i Hercegovine u reformama", rekao je.

I hrvatski premijer Zoran Milanović sastao se u četvrtak s ministrom Hammondom i s njime razgovarao o aktualnim pitanjima iz područja europskih poslova, s naglaskom na učinkovito djelovanje institucija Europske unije, kaže se u vladinu priopćenju. Razgovarali su i o situaciji u jugoistočnoj Europi i o europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU