EU / POLITIKA

HNB: Hrvatska ima najgore ekonomske performanse u EU

13.06.2014. 10:40 / Izvor: poslovniplus.com

Zabrinjavajuće ocjene gospodarskog stanja u Hrvatskoj iznijela je Hrvatska narodna banka (HNB) u svom Godišnjem izvješću za prošlu godinu…

U izvješću, koje mora potvrditi Sabor, stoji da se u 2013. nastavio pad gospodarske aktivnosti, domaće potrošnje i izvoza. Bruto domaći proizvod u 2013. realno je smanjen za 1 posto pa je ostvaren kumulativni pad gospodarske aktivnosti od 2008. godine od 12 posto.

Prema podacima iz izvješća, lani je snažno pala i dobit banaka iako im je operativna profitabilnost ostala vrlo dobra, a adekvatnost njihova kapitala visoka.

Češka i Hrvatska jedine od zemalja članica EU-a koje nisu dio eurozone, nisu ostvarile rast realnog BDP-a u 2013. godini.

Neslavan rekord u toj skupini Hrvatska je držala i po nezaposlenosti. Podaci Eurostata pokazuju da smo kraj 2013. dočekali sa stopom nezaposlenosti od 17,2 posto, i to iskazano po anketnoj metodi, koja je usporediva s ostalim zemljama.

U Godišnjem izvješću HNB-a povlači se usporedba Hrvatske s Latvijom, koja lani još nije bila članica zone eura, te s Litvom. Te su dvije baltičke zemlje bile u iznimno dubokoj recesiji 2009. godine, no sada ostvaruju najviše stope rasta gospodarstva u EU-u.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU