EU

Hoće li Vaš grad biti zelena prijestolnica Europe 2017. godine?

12.06.2014. 13:21 / Izvor: croenergo.eu

Nagrada "European Green Capital" dodjeljuje se svake godine jednom europskom gradu kako bi se promicalo i nagradilo ekološke napore i dostignuća.

Europska komisija je  pozvala gradove diljem Europe da se prijave za prestižnu titulu "Zelene prijestolnice Europe 2017. godine". Natječaj je otvoren tijekom održavanja manifestacije Green Week 2014, godišnje konferencije o europskim politikama zaštite okoliša koja se održala od 03. - 05. lipnja u Bruxellesu.

Nagrada "European Green Capital" dodjeljuje se svake godine jednom europskom gradu kako bi se promicalo i nagradilo ekološke napore i dostignuća. Natječaj je otvoren za sve gradove sa više od 100.000 stanovnika u 28 zemalja članica EU, zemljama kandidatima, te Lihtenštajnu, Norveškoj i Švicarskoj.

"Neki od glavnih svjetskih gradova nalaze se u Europi, a ova nagrada je zlatna prilika da podijele priče o uspjehu u području zaštite okoliša", izjavio je Janez Potočnik, europski povjerenik za okoliš, prilikom otvaranja osmog izdanja nagrade.

Potočnik je dodao kako se na natječaj može prijaviti oko 500 gradova diljem Europe te kako se nada da će ih što više iskoristiti ovu priliku predstavljanja svijetu u zelenom svjetlu.

Gradovi će se ocjenjivati ​​prema 12 parametara koji uključuju borbu protiv klimatskih promjena, prijevoz, gospodarenje otpadom, biološku raznolikost, potrošnju vode i održive politike zapošljavanja. Prvi pobjednik ove nagrade bio je Stockholm u 2010. godini, nakon čega su titulu zelene prijestolnice ponijeli Hamburg, Vitoria-Gasteiz u Baskiji, Nantes, Kopenhagen i Bristol. Dobitnik za 2016. još uvijek treba biti obznanjen, dok je rok prijave za ulazak u konkurenciju za 2017. godinu 20. listopada 2014.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU