EU / POLITIKA

Hrvati priznali: Ostajemo na začelju EU. Najgora smo članica

22.11.2018. 08:30 / Izvor: Agencije

Hup skor, kojim se mjeri napredak i rezultat reformi u 12 područja bitnih za poslovanje u Hrvatskoj, za 2018. godinu iznosi 37 bodova.

To je za jedan bod manje nego prošle godine, objavljeno je na predstavljanju skora u Hrvatskom udruženju poslodavaca.

"HUP skor pokazuje da ostajemo na začelju Evropske unije, najgora smo članica", rekla je predsjednica HUP-a Gordana Deranja.

Posebno zabrinjava što je hrvatski rezultat slabiji nego u zemljama koje su još uvijek slabije razvijene od Hrvatske (Bugarska, Rumunija), napominju iz HUP-a, a prenosi Novac.hr.

Podsjećajući kako HUP stalno upozorava na potrebu reformi, Deranja je rekla kako neće biti snažnijeg efekta na privredu ako reforme dolaze samo iz Ministarstva finansija.

"Iako rezultat fiskalne konsolidacije ima značajno bolji rezultat, snažniji pad skora investicionih i poslovnih barijera, kao i hronični problemi opterećenja privrede i tržišta rada rezultirali su padom ukupnog HUP Skora", naglašavaju iz HUP-a.

Pozitivne rezultate, uz fiskalnu konsolidaciju, imaju produktivnost i konkurentnost, kao i ponuda kapitala, dok je najveća negativna promjena pad skora investicionih i poslovnih barijera s 35 bodova u 2017. na 23 u 2018. godini.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU