EU / REGIJA

Hrvatska se mora jače uključiti u europske procese reindustrijalizacije

08.04.2014. 09:47 / Izvor: Business.hr

Hrvatska se mora uključiti mnogo snažnije u europske procese reindustrijalizacije na temeljima visokog obrazovanja i istraživanja, ocijenili su sudionici jučerašnje tribine u Rijeci, koju je organizirao zastupnik SDP-a u Europskom parlamentu Tonino Picula.

Picula je naglasio kako se Hrvatska u ovom razdoblju članstva u EU, kao i druge zemlje članice, mora součiti s tri vrste krize ili izazova, a to su financijska i gospodarska kriza, kriza okoliša, koju je nužno uzeti u obzir pri planiranju razvoja, te kriza porasta nasilja, uključujući međunarodne sukobe.

Načini kojima se pokušava prevladati ta krizna stanja su nastavak neoliberalne politike kakva je na snazi u moćnijim zemljama EU-a, zatim jačanje modela autokratske države ili pak obnova socijaldemokracije kao europske povijesne vrijednosti. O tome će se odlučivati na sljedećim izborima za Europski parlament, ocijenio je.

Zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Saša Zelenika istaknuo je da Hrvatska premalo izdvaja za istraživanja i razvoj, samo 0,75 BDP-a, a prosjek zemalja EU-a je oko dva posto. Posljedice su smanjenje BDP-a, porast nezaposlenosti, umirovljenika i iseljavanje mladih, obrazovanih ljudi, rekao je. Dodao je da u svijeti istodobno raste broj znanstvenika i znanstvenih publikacija jer je uočeno da je znanost najbolji put ostvarenja razvoja.

Zelenika je ocijenio da se Hrvatska mora mnogo brže mijenjati jer je prespora u prilagodbama suvremenom svijetu.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i predsjednik riječke Gradske organizacije SDP-a rekao je da su mogućnosti razvoja Rijeke u visokospecijaliziranim proizvodima na temelju novih tehnologija.

Rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin kazao je da su ključne prednosti Rijeke geografski položaj u srcu Europe i kvalitetni ljudi.

"Razvojne mogućnosti ovog kraja su farmaceutska industrija, zdravstveni turizam, obrazovna industrija, IT tehnologije", zaključio je Lučin.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU