EU

Hrvatska: Tiskaju se glasački listići za europske izbore

07.05.2014. 08:26 / Izvor: Fena

Od danas kreće tiskanje oko 3,2 milijuna glasačkih listića za izbore za Europski parlament koji se održavaju u nedjelju, 25. svibnja, potvrđeno je u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Listići, koje tiskaju Narodne novine, veličinom podsjećaju na plakate, bijele su boje, na njima je abecednim redom poredano 25 listi sa ukupno 275 kandidata.

Naklonost birača za 11 "hrvatskih" mjesta u Europskom parlamentu pokušat će dobiti 180 kandidata i 95 kandidatkinja.

Zastupnici za Europski parlament biraju se po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnom glasovanju. Birači, naime, mogu glasovati samo jedanput i samo za jednu listu, ali na listiću mogu označiti i jednog kandidata kojem daju prednost (preferirani glas) pred ostalima.

Preferirani glasovi uvažavaju se ako njihov broj za pojedinog kandidata iznosi najmanje deset posto glasova koje osvoji pojedina lista.

Prvi izbori za članove Europskog parlamenta iz Hrvatske održani su u travnju prošle godine, a odaziv birača bio je rekordno nizak, niti 21 posto (20,83).

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU