Hrvatski pacijenti imaju sva zakonska prava na zdravstvenu zaštitu u EU

23.07.2014. 08:19 / Izvor: Fena
Hrvatski pacijenti imaju sva zakonska prava na zdravstvenu zaštitu u EU

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) jučer je izvijestio da hrvatski pacijenti imaju sva zakonska prava na zdravstvenu zaštitu u Europskoj uniji te odbacio medijske tvrdnje da je zbog lista čekanja Europska komisija Hrvatskoj prijetila nekim sankcijama.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) jučer je izvijestio da hrvatski pacijenti imaju sva zakonska prava na zdravstvenu zaštitu u Europskoj uniji te odbacio medijske tvrdnje da je zbog lista čekanja Europska komisija Hrvatskoj  prijetila nekim sankcijama.

Predstavnici Ministarstva zdravlja i HZZO na jučerašnjem sastanku su  proučili zahtjeve Europske komisije za dostavom očitovanja o  preuzimanju odredbi Direktive o primjeni prava pacijenata u  prekograničnoj zdravstvenoj zaštiti i utvrdili da su te odredbe u cijelosti prenesene u hrvatsko zakonodavstvo i to u Zakon o obveznom  zdravstvenom osiguranju, Pravilnik o pravima, uvjetima i načinu  korištenja prekogranične zdravstvene zaštite, kao i u Pravilnik o  mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept.

Time je svim hrvatskim osiguranicima omogućeno da od 25. listopada  2013. zdravstvenu zaštitu koriste i u drugim državama članicama EU.

U priopćenju iz HZZO-a stoji da će detaljno očitovanje o tome biti iz  Ministarstva zdravlja upućeno Europskoj komisiji putem Ministarstva  vanjskih i europskih poslova.

Iz HZZO-a poručuju da hrvatski osiguranici mogu u drugoj državi  članici EU koristiti neodgodivu zdravstvenu zaštitu i specijalističko  konzilijarnu zdravstvenu zaštitu i kod privatnih pružatelja  zdravstvenih usluga, a bez prethodnog odobrenja HZZO-a. Za određene  vrste zdravstvene zaštite odobrenje HZZO-a je još uvijek potrebno,  primjerice u slučajevima kada liječenje uključuje smještaj osigurane  osobe u bolnici preko noći ili uporabu visokospecijalizirane i skupe  medicinske infrastrukture ili medicinske opreme.

Napominju da, u skladu s odredbama direktive, osiguranik cjelokupan  trošak liječenja u drugoj državi EU podmiruje osobno zdravstvenoj  ustanovi koju je sam izabrao. "Po povratku u Hrvatsku može od HZZO-a  ostvariti povrat troškova, ali najviše u visini hrvatske cijene za  istovrsnu uslugu. Ujedno ne ostvaruje pravo na naknadu troškova  prijevoza niti na popratne troškove. Moguće je da se s obzirom na sve  navedeno za sada vrlo mali broj naših osiguranika odlučio na ovu  opciju", navode iz HZZO-a.

Također naglašavaju da liste čekanja u Hrvatskoj nisu predmet  službene opomene Europske komisije niti je Komisija naredila Vladi da  se hrvatski pacijenti moraju slati na liječenje u EU zbog dugih lista  čekanja u Hrvatskoj.

"Liste čekanja postoje u većini država članica EU i u dosta zemalja  su i duže nego kod nas. Štoviše, sukladno EU propisima i presudama  Europskog suda, odobrenje liječenja u drugoj državi članici EU ne  smije se vezati uz liste čekanja", navodi HZZO.

Također napominje da, kao i u Hrvatskoj, ni druge zemlje nisu imale  velik broj prekograničnog pružanja zdravstvene zaštite dijelom radi  barijere stranog jezika jer kad se radi o zdravlju nije lako na  stranom jeziku objasniti svoje tegobe i vjerovati da neće biti  problema u komunikaciji i zato što pacijenti ipak najviše vjeruju  liječnicima u vlastitoj državi. Ti razlozi najčešće se spominju na  astancima o prekograničnom pružanju zdravstvene zaštite na kojima su hrvatski stručnjaci sudjelovali u institucijama EU.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU