Hrvatskoj prijeti oduzimanje 200 mil. eura iz EU fondova

29.02.2016. 09:15 / Izvor: HRT
Hrvatskoj prijeti oduzimanje 200 mil. eura iz EU fondova

Prema najavama ministra financija Zdravka Marića Hrvatska bi ove godine trebala iz EU fondova povući čak 78.5 posto više sredstava nego lani.

Prema najavama ministra financija Zdravka Marića Hrvatska bi ove godine trebala iz EU fondova povući čak 78.5 posto više sredstava nego lani.

Ipak na terenu objava i provedba natječaja se odugovlači, veliki je manjak kadrova, sredstva iz socijalnog fonda su nam blokirana na šest mjeseci, pa se stoga postavlja pitanje je li ovaj ambiciozni cilj moguce realizirati i kako do novca iz EU fondova. Gostujući u emisiji Hrvatskoga radija U mrezi Prvog odgovor su pokušali dati europarlamentarka Ivana Maletić i pomoćnik sektora za međunarodne poslove HGK Saša Bukovac.

Riječ je o ambicioznom planu koji je ne samo moguće provesti već ga je i nužno realizirati rekla je Ivana Maletić. Hrvatska je sa samo 62% iskorištenih sredstava uvjerljivo na zadnjem mjestu ljestvice iskoristivosti fondova EU. Za pozitivan iskorak potrebno je učiniti više toga. Iz Europskog parlamenta već smo uputili prijedlog prema Europskoj komisiji da se pojednostave procedure natječaja. Mali i srednji poduzetnici jednostavno nemaju kapacitete da bi pratili sve ono što birokracija EU zahtjeva naglasila je. Sama državna administracija bi se trebala osposobiti da postane vodič poduzetnicima, a potrebno je uvesti red i u katastrima jer su nesređeni imovinsko pravni odnosi isto tako velika prepreka.

Pred novom Vladom je veliki posao osobito zbog velikih podbačaja u iskorištavanju fondova koje je napravila predhodna Vlada. Godine 2015. od 900 milijuna eura povučeno je samo 400 milijuna. Konstantno se povlačilo puno manje i zbog toga će se na kraju 2016. oduzimati sredstva, prema mojim procjenama oko 200 milijuna eura istaknula je Maletić.

Teško je očekivati rezultate već u prvoj godini rekao je Saša Bukovac. Potrebne su istinske promjene jer sve traje pretjerano dugo. Država bi trebala definirati kratkoročne i dugoročne ciljeve po pitanju EU fondova, a osobita pažnja bi se trebala posvetiti kapitalnim ciljevima. Pažnja se mora obratiti i na nedostatak stručnog kadra jer previše ljudi nakon što u državnoj službi stekne potrebna znanja odlazi u privatni sektor.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU