EU

Hypo Banka: Unatoč oporavku u EU hrvatski BDP će pasti i ove godine

25.03.2014. 14:09 / Izvor: Lider poslovni tjednik
Hypo Banka: Unatoč oporavku u EU hrvatski BDP će pasti i ove godine

Razlozi ponajprije leže u fiskalnoj konsolidaciji zbog Procedure prekomjernog deficita, te daljnjem razduživanju privatnog sektora i rasta nezaposlenosti.

Prema analizi Hrvoja Stojića iz Hypo Banke i ove godine nastavit će se recesija, a pad BDP-a bit će 0,7 posto. Razlozi ponajprije leže u fiskalnoj konsolidaciji zbog Procedure prekomjernog deficita, te daljnjem razduživanju privatnog sektora i rasta nezaposlenosti.

Iako se u Vladi nadaju da bi se oporavak mogao dogoditi ove godine, analize Hypo banke na to gledaju potpuno drugačije. Upravo zbog procesa prekomjernog deficita i konsolidacije Hrvoje Stojić iz Hypo banke očekuje daljnji pad BDP-a.

"Unatoč oporavku u Europskoj uniji, što bi moglo pozitivno utjecati na hrvatski izvoz, rasta neće biti zbog fiskalne konsolidacije, te će se nastavit smanjivati domaća potražnja i zbog toga će BDP pasti ove godine. Rebalans proračuna se previše temelji na prihodnoj strani,a na rashodovnoj nismo imali previše reformskog sadržaja. Bitno je istaknuti da je tempo smanjivanja strukturnog deficita puno sporiji nego što traži Europska komisija", rekao je Stojić.

Oporavak će biti vezan za provođenje reforme koje imaju za cilj povećati konkurentnost gospodarstva, a da bi se to dogodilo Hrvatska treba jačati napore u smislu unutarnje devalvacije. Da li kroz porezni sustav ili kroz olakšice isto je, ali Hrvatska mora u srednjem roku mora povećati udio izvoza i investicija u formiranju BDP-a.

"Osobna potrošnja će ostati pod pritiskom rasta nezaposlenosti, daljnjeg razduživanja stanovništva i daljnjem padu osobnog dohotka. Investicije će ovisiti o uvjetima finaciranja. Premija rizika na Hrvatsku je porasla i trebalo bi se danas uložiti u privlačenje nebankovnog finaciranja, olakšavanje uvjeta za stečaj i predstečaj. U ovoj godini pozitivan je u svakom slučaju neto izvoz, izvoz zbog turizma i oporavka u euro zoni, a uvoz će ostati slab jer je domaća potražnja slaba", zaključio je Stojić.

Dodao je da bi se oporavak mogao dogoditi u 2015. godini, ali da ovisi o mnogo faktora.

Prije njega Guillaume Menuet, direktor Ekonomskih istraživanja Citigroupa analizirao je stanje u Europskoj uniji i ostalim tržištima. Istaknuo je da Euro zona kasni za oporavkom SAD-a i Velike Britanije za dvije godine i da zbog toga će imat jedan od najvećih skokova u BDP-u.

"Bit će bolje, recesija i kriza su polako iza nas. Ali nije dovoljno dobar oporavak kako su mnogi očekivali. Euro zona se nije razdužila na vrijeme i zbog toga je oporavak sporiji. Bankarska unija bit će ključna za oporavak euro zone i bit će vrlo važan fakto", smatra Menuet.

Istaknuo je da neće biti pritiska inflacije u 2015. godini, a euro će i dalje ostati jak. Za oporavak ključno je kreiranje novih poslova, a ako se to ne dogodi oporavak BDP-a bit će puno teži smatra Menuet.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU