Iran i EU u Bruxellesu nastavljaju razgovore o neriješenim pitanjima

18.10.2021. 13:48 / Izvor: Fena
EU

Naglasio je da će o temama, izazovima i preprekama o kojima nije odlučeno u pregovorima u Beču biti raspravljano u Bruxellesu.

Portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh u ponedjeljak je ocijenio nedavne razgovore između iranskih i evropskih zvaničnika o nuklearnom sporazumu iz 2015. godine kao pozitivne, naglašavajući da će ih dvije strane nastaviti u sjedištu EU u Bruxellesu.

Obraćajući se novinarima na današnjem brifingu, Khatibzadeh je ukazao na sastanak između iranskog ministra vanjskih poslova Hosseina Amirabdollahiana i zamjenika šefa evropske diplomatije, Enriquea More, u četvrtak u Teheranu, rekavši da je Iran pojasnio neka pitanja i da su se dvije strane usaglasile da nastave razgovore u Bruxellesu kako bi raspravljale o pitanjima koja do sada nisu razriješena u razgovorima u austrijskoj prijestolnici Beču.

Komentirajući Morinu izjavu da je vrijeme ograničeno za Iran da se vrati nuklearnim pregovorima, Khatibzadeh je naglasio da su razgovori od četvrtka bili konstruktivni i pozitivni, dok je Islamska Republika postigla konsensuz s evropskim koordinatorom o nastavku nuklearnih pregovora u Bruxellesu u narednih nekoliko dana.

Naglasio je da će o temama, izazovima i preprekama o kojima nije odlučeno u pregovorima u Beču biti raspravljano u Bruxellesu.

Kako je kazao portparol, zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Ali Bagheri Kani definitivno će objaviti nastavak nuklearnih pregovora između Islamske Republike i drugih potpisnica nuklearnog sporazuma,  poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), prenosi iranska državna novinska agencija IRNA.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU