EU

Italijanski parlament odgodio rok za uravnoteženje proračuna

21.04.2014. 16:33 / Izvor: Ceppei

Italijanski parlament odobrio je pomicanje roka za strukturno uravnoteženje državnog proračuna do 2016. godine, poduprijevši višegodišnje vladine ekonomske prognoze koje još treba odobriti Europska komisija.

Italija je Bruxellesu obećala no nije uspjela ostvariti strukturno uravnoteženi proračun u 2013., u kojem strukturni deficit nije smio premašiti 0,5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) a dosegnuo je 0,8 posto.

Italijanski ministar finansija Carlo Padoan pojasnio je da rekordna nezaposlenost i slabi ekonomski rast, uz dodatno opterećenje u vidu golemih dugova države prema privatnom sektoru, otežavaju smanjenje nagomilanog državnog duga. U službenom pismu izvijestio je Komisiju o odgodi. "S ciljem lakše otplate dugova državnih službi vlada namjerava iskoristiti proceduru za iznimne situacije' koja dopušta odgodu ispunjenjenja zacrtanog smanjenja manjka", istaknuo je Padoan.

Nova vlada italijanskog premijera Mattea Renzija svim silama nastoji poduprijeti rast u trećem najvećem gospodarstvu eurozone koje se vrlo sporo oporavlja od najteže recesije od Drugog svjetskog rata. Vlada je srezala prognoze rasta gospodarstva za ovu godinu na 0,8 posto a blago je podigla zacrtanu razinu manjka u ovoj godini, s 2,5 posto BDP-a, na 2,6 posto. Za iduću je godinu podigla i zacrtani udio državnoga duga, na 133,3 posto BDP-a, s ranije ciljanih 129,4 posto, kao i zacrtani proračunski manjak, i to na 1,8, sa 1,6 posto BDP-a.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU