EU

Iznosi koje Hrvatska uplaćuje u EU sve veći uteg za fiskalnu konsolidaciju

23.07.2014. 11:58 / Izvor: Jutarnji list

Analiza koju je Hrvatska narodna banka (HNB) objavila u svojoj novoj Informaciji o gospodarskim kretanjima pokazuje da su iznosi koje Hrvatska mora uplaćivati u zajedničku blagajnu Europske unije veliki uteg za dovođenje hrvatskog proračuna u red, a sljedećih će godina biti još i veći.

“U kratkom roku ulazak u EU stvorio je zamjetne pritiske na proračun opće države”, upozorava se u analizi i dodaje da bi se pritisak na javne financije do 2016. mogao dodatno povećati, prenosi Jutarnji list.

Računice središnje banke pokazuju da se ukupni učinci pristupanja EU na hrvatski proračun zasad iskazuju debelim minusima. Kako sada stvari stoje, ispod crte ćemo biti i sljedećih godina. Naime, proračunski je minus zbog ulaska u EU lani, prema podacima HNB-a, iznosio jedan posto hrvatskoga bruto domaćeg proizvoda (BDP), u ovoj i sljedećoj godini trebao bi iznositi po 1,2 posto BDP-a, a u 2016. mogao bi doseći 1,3 posto BDP-a. Glavni razlog tome su hrvatske uplate u proračun EU, koje godišnje iznose oko 1,1 posto BDP-a ili oko 3,6 milijardi kuna, no tu su i daljnje prilagodbe pravilima Unije, među kojima je i Schengen, članstvo u kojem je Vlada označila kao prioritet.

Sav taj proračunski teret događa se u vrijeme kada Hrvatska mora smanjiti proračunski manjak i zaustaviti rast javnoga duga, što je i njena obveza iz Procedure prekomjernog deficita (EDP). Vlada će tih 3,5 do 4 milijarde kuna bez kojih ostaje zbog ispunjavanja obveza prema EU, sviđalo joj se ili ne, morati potražiti drugdje.

"Novi rashodi od 3,6 do četiri milijarde kuna znatno nam sužavaju manevarski prostor u fiskalnoj konsolidaciji. To su rashodi koje prije nismo imali, a do kojih sada moramo doći štedeći na drugim proračunskim stavkama", upozorava izvor iz Vlade.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU