Jean-Yves Le Drian: Budućnost BiH je europska

16.12.2020. 08:11 / Izvor: Akta.ba
Jean-Yves Le Drian: Budućnost BiH je europska

Pred Bosnom i Hercegovinom na njenom europskom putu još uvijek stoje brojni izazovi, podsjetio je Le Drian.

Dejtonski mirovni sporazum je prije 25 godina zaustavio rat u Bosni i Hercegovini, i ova godišnjica je podsjetnik na najsmrtonosniji konflikt u Europi od Drugog svjetskog rata, poručio je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian, govoreći povodom obilježavanja ove godišnjice.

Ovo je također prilika da odamo počast svim žrtvama rata kao i onima koji su dali život uspostavljajući mir, rekao je francuski zvaničnik, podsjetivši na 84 francuska vojnika koji su izgubili živote u regiji kao učesnici mirovnih misija.

“Iako je Dejtonski sporazum završio rat i donio mir, postratna stranica u BiH nije u potpunosti okrenuta. Napravljen je značajan pomak, ali potreban je značajan napor da bi se postiglo istinsko pomirenje, koje bi omogućilo blagostanje kako u BiH tako i u regiji. Svi moraju u potpunosti prihvatiti prošlost. Tiijela nestalih moraju konačno biti pronađena i vraćena njihovim porodicama, koje na to čekaju period gotovo cijele jedne geenracije. Također je potrebno boriti protiv svih oblika historijskog revizionizma ili veličanja osuđenih ratnih zločinaca”, istakao je šef francuske diplomacije, govoreći u video poruci tokom konferencije povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma konferencije koju su organizirali Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Ovo je izuzetno bitno za zemlje i regiju koje su ispoljile želju da postanu dijelom Europske unije, naglasio je francuski ministar, dodavši kako je 25 godina nakon Dejtonskog sporazuma došlo vrijeme odlučnog okretanja ka zajedničkoj budućnosti.

On je pohvalio nedavni sporazum o održavanju izbora u Mostaru, što je omogućilo održavanje lokalnih izbora u ovom gradu prvi put nakon 12 godina.

"Pred Bosnom i Hercegovinom na njenom europskom putu još uvijek stoje brojni izazovi", podsjetio je Le Drian, ističući kako Mišljenje Europske Komisije sadrži detaljnu mapu puta te da je na liderima BiH da sprovedu reforme kako bi uspostavili vladavinu prava i unaprijedili funkcioniranje centralnih vlasti.

Podsjetio je i na značajnu financijsku podršku koju je Europska unija pružila BiH i ostatku regije, posebno tokom pandemijske krize.

Na kraju je poručio:

“Dame i gospodo, Bosna i Hercegovina je europska zemlja. To je geografski tačno. To je historijski tačno. To je kulturološki tačno. Zbog toga je budućnost ove zemlje europska. Njena je odgovornost da u potpunosti prihvati ovu perspektivu. Naša je odgovornost da u tome pomognemo. A regija ima odgovornost da zajedno napreduje stazom pomirenja.”

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU