EU / POLITIKA

Juncker: Pojašnjenja Brexita da, ponovni pregovori ne

11.12.2018. 12:33 / Izvor: Fena

Evropska unija spremna je da ponudi Britaniji dodatna pojašnjenja oko sporazuma o Brexitu, ali neće voditi ponovne pregovre o njemu ili o njegovoj odredbi o granici s Irskom, izjavio je u utorak čelnik izvršnog organa EU Jean-Claude Juncker.

Obraćajući se Evropskom parlamentu u Strasbourgu, predsjednik Evropske komisije izjavio je da je "zapanjen" nesposobnošću premijerke Therese May da zadobije podršku u parlamentu za njen sporazum s EU iz prošlog mjeseca.

Naglašavajući da će se sastati s May večeras, uoči samita EU u četvrtak i petak, Juncker je izjavio: "Sporazum koji smo postigli najbolji je mogući. To je jedini mogući sporazum. Nema nikakvog prostora za ponovne pregovore".

"Ima, međutim, dovoljno prostora za dodatna pojašnjenja i za dodatna tumačenja bez otvaranja sporazuma o povlačenju. Taj sporazum neće se ponovo otvarati", kazao je. 

Juncker je ponovio kako nijedna strana ne želi da koristi "odstupnicu" koja bi zadržala Britaniju u carinskoj uniji s EU, u odsustvu boljeg načina da se izbjegnu stroge granične kontrole između Sjeverne Irske i članice EU Irske.

"Dijelimo zajedničku odlučnost da učinimo sve kako ne bismo jednoga dana bili u situaciji da koristimo odstupnicu, ali moramo biti pripravni. Neophodna je potpuna usklađenost u onome što smo dogovorili. To je neophodno za Britaniju i neophodno je za Irsku. Irska nikada ne smije biti ostavljena", izjavio je Juncker, prenosi Reuters.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU