Junker: Bez novih članica u narednih pet godina

15.07.2014. 16:12 / Izvor: EurActiv.rs
Junker: Bez novih članica u narednih pet godina

Novoizabrani predsjednik Europske komisije Jean-Calude Juncker rekao je da u narednih pet godina, tokom njegovog mandata na čelu Europske komisije, neće biti prijema novih zemalja u članstvo u EU.

Novoizabrani predsjednik Europske komisije Jean-Calude Juncker rekao je da u narednih pet godina, tokom njegovog mandata na čelu Europske komisije, neće biti prijema novih zemalja u članstvo u EU, ali da će se nastaviti pregovori o pristupanju prije svega sa zemljama Zapadnog Balkana.

Junker je u Europskom parlamentu, koji je 15. jula podržao njegovo imenovanje za predsjednika Europske komisije, obećao da će se boriti protiv nezaposlenosti i za socijalna prava, kao i za očuvanje eura što je naišlo na negodovanje dijela euroskeptika u Parlamentu.

Europski parlament je 15. jula potvrdio izbor Junkera za predsjednika Europske komisije, čime je okončana procedura njegovog imenovanja, pošto ga je prethodno 27. juna podržalo 26 od 28 lidera EU. Za Junkera je 15. jula glasalo 422 poslanika, 250 je bilo protiv, a 47 je bilo uzdržano.

On je ocijenio da je Europskoj uniji potrebno da napravi pauzu u procesu proširenja kako bi se konsolidovala nakon prethodnih proširenja, podsjetivši da je u proteklih 10 godina EU pristupilo 13 zemalja. "Europskoj uniji je potrebno da napravi pauzu u procesu proširenja kako bi konsolidovala ono što je urađeno sa 28 (članica)", rekao je on.

Zemlje Zapadnog Balkana su ili na početku pregovora o članstvu ili tek treba da počnu pregovore, dok Bosna i Hercegovina još nije ni podnijela zahtjev za članstvo u EU. Pregovori o članstvu su višegodišnji proces i procjenjuje se da će za tehnički dio pregovora Srbiji biti potrebno 4 ili 5 godina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU