Konferencija o učešće u projektima novog Dunavskog programa

05.10.2015. 12:23 / Izvor: Fena
Konferencija o učešće u projektima novog Dunavskog programa

Direkcija za evropske integracije organizirala je danas u Sarajevu konferenciju ''SEE 2007-2013 ususret Dunavskom transnacionalnom programu 2014-2020''.

Direkcija za evropske integracije organizirala je danas u Sarajevu konferenciju ''SEE 2007-2013 ususret Dunavskom transnacionalnom programu 2014-2020'' na kojoj su razmatrani rezultati ostvareni putem transnacionalnog programa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEE) za period 2007. do 2014. godina na području Bosne i Hercegovine.

Drugi dio konferencije posvećen je objavljivanju poziva za novi Dunavski program 2014-2020, čiji je početak, uz najavu prvog poziva za podnošenje projekata, ozvaničen krajem septembra u Budimpešti.

Direktorica Direkcije za evropske integracije Nevenka Savić kazala je da je ova konferencija prilika za sve potencijalne aplikante iz BiH da se blagovremeno upoznaju o važnim informacijama potrebnim za učešće u projektima novog Dunavskog programa i druge programe u kojima učestvuje BiH.

Dodala je da je suština ovih projekata, kojih je u prethodnom sedmogodišnjem periodu bilo 34, da se u skladu s regionalnom politikom Evropske unije uradi  nešto na socijalnoj i ekonomskoj koheziji i da se razlike između regiona smanjuju, što je dio regionalne politike EU.

Direktor nevladine, konsultantske, istraživačke i razvoje agencije "LIR Evolucija" iz Banje Luke Slaviša Jelisić pojasnio je da ova organizacija 12 godina radi na razvojnim projektima, a u okviru "SEE 2007-2013" implementirali su projekt vezan za obnovljive izvore energije, odnosno razvoj područja kroz korištenje prirodnih resursa u obliku proizvodnje energije i zapošljavanja.

Taj projekt je pokrivao BiH, ali je fokus implementacije aktivnosti bio  na širem području Banje Luke i pokrivao je desetak općina na tom području.

Vrijednost projekta bila je dva miliona eura, kaže Jelisić, ali je pokrivao devet država i 13 partnera, te je za BiH bilo osigurano 116.000 eura u okviru čega su urađena istraživanja i proveden demonstrativni projekt, a to je instalacija fotonaponskih panela u Gradišci na kulturnom centru koji trebaju pokazati korištenje solarne energije u proizvodnji električne energije.

Program-menadžer u Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji (SERDA) Faruk Cerić pojasnio je da je SERDA u prethodnom periodu implementirala šest projekata u okviru SEE programa od razvoja informatičkog sistema do energetske efikasnosti u zgradarstvu i promocije turističkih potencijala u sarajevskoj makroregiji.

Naglasio je da su projekti počeli s implementacijom krajem 2012. godine i završeni su do kraja 2014., dodajući da je SERDA stekla veliko iskustvo vezano za implementaciju projekata iz "SEE programa", a namjeravaju učestvovati i u "Dunavskom programu".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU