Koraci ka članstvu u EU: Ovo su mjere koje je BiH ispunila iz Akcionog plana

30.11.2020. 12:00 / Izvor: Akta.ba
Koraci ka članstvu u EU: Ovo su mjere koje je BiH ispunila iz Akcionog plana

Direkciju za europske integracije je u suradnji s institucijama pripremila Finalni izvještaj o provedbi mjera iz Akcijskog plana, te je taj izvještaj usvojilo Vijeće ministara BiH.

Europska komisija je 2019. godine usvojila Mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji.

Mišljenje je od ključne važnosti u odnosima Europske unije i Bosne i Hercegovine, potvrda da je EU predana da pruži smjernice i podršku zemlji u provođenju neophodnih reformi na njenom putu ka europskim integracijama.

Analitički izvještaj je prateći dokument uz Mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU koje je Europska komisija objavila 29.5.2019. godine.

Ovaj izvještaj zajedno sa Mišljenjem daje prvi sistematski pregled i prvi sveobuhvatan nalaz stanja u BiH u pogledu ispunjavanja kriterija za članstvo u EU.

U Mišljenju je sadržan sažet pregled stanja i 14 ključnih pripriteta, a u Analitičkom izvještaju Komisija je detaljno analizirala postojeću situaciju u BiH u pogledu ispunjavanja kriterija za članstvo u EU (politički i ekonomski kriterij te 33 poglavlja acquis-a), te dala smjernice za daljne aktivnosti u kratkom roku (115 kratkoročnih prioriteta, rok godina dana), kao i dugoročno.

Direkcija za europske integracije je u suradnji s institucijama pripremila Finalni izvještaj o provedbi mjera iz Akcionog plana, te je taj izvještaj usvojilo Vijeće ministara BiH.

"Akcioni plan koji je Vijeće ministra BiH usvojilo 15.10.2019. godine sadrži 691 usuglašenu mjeru koje su institucije u BiH definirale s cijljem realizacije 115 kratkoročnih prioriteta iz Analitičkog izvještaja. Akcioni plan sadrži također i mjere koje  vode ka ispunjavanju dijela 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja. Među planiranim mjerama je usvajanje 115 zakona, 92 podzakonska akta i 94 strateška, programska odnosno planska dokumenta, te mjere vezane za jačanje administrativnih kapaciteta njih 79 i  mjere vezane za unapređenje koordinacije, IT rješenja, zaključivanje međunarodnih sporazuma, memoranduma o suradnji, operativne aktivnost i sl. kojih je 311”, kazali su za Akta.ba iz Direkcije za europske integracije.

Finalni izvještaj o realizaciji Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz Analitičkog izvještaja Vijeće ministra BiH je usvojilo na 18. sjednici, održanoj 22.10.2020. godine.

Prema ovom Izvještaju, od usuglašene 691 mjere realizirano je njih 288 - 42%, dok 403 mjere 58% nisu realizirane.  

Po sektorima to izgleda ovako:

  • Od planiranih 115 mjera vezanih za usvajanje zakona realizirano je 26 ili 23%;
  • Od planiranih 92 mjere vezano za usvajanje podzakonskih realizirano je 26 mjera ili 28%;
  • Od 94 mjere vezane za donošenje strategijskih, planskih i programskih dokumenata realizirano je 28 ili 30%;
  • Od 79 mjera vezanih za administrativne kapacitete realizirano je 40 ili 51 %;
  • Od planiranih 311 mjera vezanih za IT, međunarodne sporazume, memorandume o suradnji, operativne aktivnosti i sl. realizirano je njih 168  ili 54%;

"Među ostalim, usvojen je Zakon o osiguranju depozita u bankama BiH,  Strategija integriranog upravljanja granicom u BiH i prateći Akcioni plan, Strategija suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH, Revidirana državna strategija za rješavanje za rad na predmetima ratnih zločina, završen je postupak pristupanja Multilateralnoj konvenciji OECD-a o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreskim stvarima", kazali su iz Direkcije za europske integracije.

Europska komisija je u Izvještaju o BiH za 2020. godinu uz ocjenu urađenog u izvještajnom periodu dala i preporuke za naredne aktivnosti u procesu, a u kojima su uz nove prepoznati i nerealizirani prioriteti iz Analitičkog izvještaja.

Kako su nam kazali, Direkcija je Vijeću ministara BiH dostavila Informaciju o Paketu proširanja 2020. čiji je sastavni dio lista kratkoročnih preporuka iz Izvještaja o BiH, te prijedložila zaključke kojim se institucije Vijeća ministara BiH zadužile da ove preporuke uzmu u obzir u svojim planovima rada za 2021. godinu.

Također, pri izradi Programa integriranja koji su institucije u BiH  započele sredinom prošlog mjeseca i kojim se utvrđuju planovi za preuzimanje acquis-a EU i realizaciju preporuka Europske komisije, u obzir je potrebno uzeti i Analitički izvještaj te sve ostale relevantne dokumente.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU