Koronavirus će biti glavna tema programa njemačkog predsjedanja EU-om

14.04.2020. 13:10 / Izvor: HINA
Koronavirus će biti glavna tema programa njemačkog predsjedanja EU-om

Pandemija koronavirusa bit će glavna tema programa Europske unije kad Njemačka preuzme rotirajuće predsjedanje vijećem u drugoj polovici godine.

Pandemija koronavirusa bit će glavna tema programa Europske unije kad Njemačka preuzme rotirajuće predsjedanje vijećem u drugoj polovici godine, istaknuo je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u uredničkom komentaru za list Die Welt.

Maas je otvoreno govorio o globalnom rješavanju krize kritizirajući SAD zbog sporosti a Kinu zbog autoritarnosti. Pandemija se proširila na 214 država, zaraženo je 1,6 milijun ljudi a umrlo 106.000.

"Napravit ćemo 'korona predsjedanje' da svladamo koronu i njezine posljedice", napisao je u komentaru objavljenome u njemačkom listu u nedjelju. Njemačka od Hrvatske preuzima predsjedanje 1. srpnja.

Postupno i koordinirano smanjenje ograničenja putovanja bit će jedna od prvih zadaća "kad iziđemo iz opasnosti", napisao je.

Blok iz ove krize mora izvući i pouke, poput poboljšanja civilne zaštite EU-a i zajedničke nabave i proizvodnje lijekova, istaknuo je.

Također treba "ispraviti pogreške" koje su se pokazale u krizi, naglasio je Maas upozorivši na ograničenja demokracije i vladavine prava "pod krinkom borbe protiv korone, koji su neprihvatljivi u Europi".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU