Krajem juna Grčka tehnički u stečaju

22.06.2015. 10:01 / Izvor: Nezavisne novine
Krajem juna Grčka tehnički u stečaju

Austrija bi, u slučaju istupanja Grčke iz eurozone, bila pogođena sa pet do šest milijardi eura, od kojih 1,6 milijardi preko bilateralnih kredita i 3,7 milijardi preko mjera za spašavanje.

Guverner Nacionalne banke Austrije (OeNB) Ewald Nowotny ocjenjuje da će Grčka tehnički biti u stečaju krajem juna i upozorava na ekonomske i političke posljedice istupanja te zemlje iz eurozone.

"Grčka ima finansijske obaveze koje mora ispuniti do kraja juna, a ako to ne učini biće tehnički u stečaju“; kazao je on u intervjuu bečkom dnevniku "Kurir".

Nowotny je ukazao da građani Grčke treba da strahuju jer je u toj zemlji započeo dramatičan razvoj situacije. Ekonomsko stanje je sve teže, a stanovništvo strepi od ograničenog toka kapitala i privremenog zatvaranja banaka, zbog čega je uslijedilo masovno povlačenje sredstava iz banaka.

Istupanje iz eurozone, prema njegovim riječima imalo bi masivne posljedice po zemlju. "Banke i snabdijevanje novcem bi bili pred krahom. Postoji opasnost nekontrolisane ekonomske eskalacije“, upozorio je dodajući da bi socijalni nemiri bili posljedica.

Kada je riječ o posljedicama po eurozonu, Nowotny je istakao da se situacija značajno promijenila, i da danas, za razliku od prije dvije godine, ne postoji akutna opasnost da krah Grčke ima posljedice na druge južne zemlje.

"Kamate za državne obveznice Italije, Španije i Portugala gotovo da nisu povećane, i to zahvaljujući monetarnoj politici Evropske centralne banke. Tržišta smatraju Grčku specijalnim slučajem. Istupanje Grčke iz eurozone bilo bi danas vezano za manje troškove nego prije dvije godine“, uvjeren je Nowotny.

Međutim, haos u Grčkoj bi značio sveukupno gledano opasnu situaciju po Evropu. "To proizilazi iz geopolitičkog položaja Grčke“; ukazao je on.

Austrija bi, u slučaju istupanja Grčke iz eurozone, bila pogođena sa pet do šest milijardi eura, od kojih 1,6 milijardi preko bilateralnih kredita i 3,7 milijardi preko mjera za spašavanje.

"Za EU i Evropsku centralnu banku su ove brojke daleko veće", ukazuje Nowotny podsjećajući da Grčka ima dug u visini od 320 milijardi eura.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU