Kvar električnih uređaja programiran kako bi se prodali novi

24.04.2013. 15:52 / Izvor: Nezavisne novine
Kvar električnih uređaja programiran kako bi se prodali novi

U najnovijem izvještaju Europskog udruženja potrošača, pojedini uređaji, kao što su TV prijemnici, kvare se poslije dvije do tri godine bez mogućnosti zamjene dijelova ili popravke.

U najnovijem izvještaju Europskog udruženja potrošača, pojedini uređaji, kao što su TV prijemnici, kvare se poslije dvije do tri godine bez mogućnosti zamjene dijelova ili popravke, što ne treba da čudi, jer je njihov rok upotrebe unaprijed isplaniran.

"Jedna od najčešćih strategija kojoj pribjegavaju proizvođači je  isprogamiran funkcionalni kvar, koji dovodi do prestanka rada uređaja u cjelini zbog kvara na samo jednom dijelu uređaja", tvrde predstavnici Europskog udruženja potrošača.

Pojedine veš mašine su programirane da obave samo 2.000 do 2.5000 pranja, a televizori da rade do 20.000 sati, navodi se u izvještaju.

Slična studija udruženja Prijatelji zemlje objavljena je 2010. pod nazivom Isprogramiran rok upotrebe, simbol rasipničnog društva, u kome se otkriva da savremeni električni i elektonski uređaju imaju ograničen i veoma kratak rok trajanja, jer u su kvarovi na uređajima unaprijed isprogramirani, tako da su potrošači primorani na česte kupovine.

Takozvani tehnološki rok trajanja smišljen je kako bi se podstakla potrošnja, a samim tim i proizvodnja, navodi se u izvještaju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU