Lagarde: Ne ukidati podsticaje prerano

21.02.2021. 11:36 / Izvor: Agencije
Lagarde: Ne ukidati podsticaje prerano

Čelnica Evropske centralne banke kaže kako se ovi programi moraju postepeno i pažljivo relaksirati.

Predsjednica Evropske centralne banke Christine Lagarde izjavila je da njen najveći strah nije da će Evropska unija akumulirati “brdo dugova”, već da bi vlade mogle “brutalno” prekinuti stimulativne mjere.

Takvi se programi, dodala je, moraju "postepeno" i pažljivo relaksirati.

"Ovo je najteži, najsuptilniji trenutak kada se moraju izvršiti procjene", rekla je Lagarde za CNN, prenosi Tanjug.

Neki političari zabrinuti su da će se zemlje previše zadužiti kako bi podržale ekonomiju ove godine, ali Lagarde ne misli tako.

Vlade su izdvojile milijarde dolara pomoći tokom prošle godine kako bi ublažile ekonomski udar izazvan pandemijom COVID-19, uz podršku centralnih banaka poput ECB-a.

Evropski lideri također su odobrili paket za oporavak privrede u iznosu od 1.800 milijardi eura i budžet za pomoć jačanju privreda zemalja Evropske unije kad kriza prođe, navodi američka televizijska mreža.

Lagarde, međutim, naglašava da čak iako ekonomija se počinje poboljšavati i oporavljati, političari ne bi trebalo prerano povući podršku te dodaje kako ECB smatra da ona treba biti "na duži rok".

U svojoj najnovijoj prognozi, objavljenoj u decembru, ECB predviđa kako će evropska ekonomija ostvariti rast za 3,9 posto 2021. godine, a da će proizvodnja dostići nivo prije pandemije do sredine 2022. godine.

Lagarde je primijetila da takve prognoze u velikoj mjeri zavise od vakcinacije, koja bilježi spor početak u EU.

Kako se podsjeća, prošlog mjeseca je spor lidera EU-a i AstraZenece izašao na vidjelo pošto je proizvođač vakcina rekao da će isporučiti manje doza nego što je obećao.

Primjena programa pomoći

"Imamo vakcine, svake sedmice sve više, što je dobro. One se proizvode, distribuiraju. Ali, ljudi još nisu vakcinisani. Bit će potrebno neko vrijeme dok ne steknemo kolektivni imunitet, koji sam po sebi neće biti zadovoljavajući, jer imamo varijante", rekla je Lagarde.

Drugi ključ, kazala je ona, bit će primjena programa pomoći.

Dok su fiskalna pravila EU-a ublažena, bogatije države članice predaju novac, a Brisel se zadužuje u ime zemalja koje se bore poput Italije i Španije.

"Imamo ovaj izvanredni potez Evropljana, koji su odlučili da se zajedno zadužuju. Ali, sada je pitanje rezultata", rekla je Lagarde.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU