Lajčak: Sjeverni tok 2 suprotan politici EU prema Ukrajini

05.01.2016. 09:40 / Izvor: Agencije
Lajčak: Sjeverni tok 2 suprotan politici EU prema Ukrajini

Planirana izgradnja gasovoda Sjeverni tok 2 jasno je u suprotnosti sa evropskom politikom prema Ukrajini, izjavio je danas slovački ministar inostranih poslova Miroslav Lajčak.

Planirana izgradnja gasovoda Sjeverni tok 2 jasno je u suprotnosti sa evropskom politikom prema Ukrajini, izjavio je danas slovački ministar inostranih poslova Miroslav Lajčak.

U intervjuu slovačkoj novinskoj agenciji TASR. Lajčak je rekao da bi realizacija Sjevernog toka 2 i eliminacija Ukrajine kao tranzitne zemlje za transport ruskog gasa značajno uticala na ukrajinski geopolitički i ekonomski položaj u negativnom smislu, jer ona zarađuje godišnje dvije milijarde evra od trazita gasa.

Lajčak je istakao da Evropska unija mora da poštuje sopstvena pravila, a u slučaju snabdijevanja gasom, to su Evropska energetska povelja i principi Trećeg energetskog paketa EU.

Ta pravila se odnose na liberalizaciju tržišta energenata i gasa i odvajanje proizvodnje od snabdijevanja, omogućavanjem manjim kompanijama da uđu na tržište energenata i proiširivanje izbora potrošača.

"Ubijeđeni smo da Sjeverni tok 2 ne ispunjava evropske standarde i očekujemo saopštenje Evropske komisije", rekao je Lajčak.

Kritičari ovog projekta navode da bi njegova realizacija dovela do ispunjavanja jedinog cilja Rusije, a to je da se zaobiđe Ukrajina, koja bi tako izgubila poziciju ključne tranzitne zemlje.

Gubitke bi imala i Slovačka, koja bi, prema podacima Ministarstva ekonomije, godišnje gubila 400 miliona evra za tranzit gasa koji dolazi iz Rusije, preko Ukrajine, i ide dalje na zapad.

Na samitu EU u decembru odlučeno je da procjenu o ovom projektu iznese Evropska komisija kako bi se provjerilo da li je u skladu sa principima EU.

Osim Višegradske četvorke, koju čine Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka, takođe su i Bugarska, Rumunija, Estonija, Grčka, Letonija i Litvanija zatražile da EK iznese svoju procjenu o projektu.

Italijanski premijer Mateo Renci ranije se takođe izjasnio protiv proširenja kapaciteta Sjevernog toka i dodao da bi bilo nepravedno ako bi Evropska komisija odobrila taj projekat, pošto je prethodno blokirala planirani gasovod Južni tok, podsjeća TASR.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU