May protjeruje 23 ruska diplomata, imaju rok od 7 dana

14.03.2018. 14:14 / Izvor: HINA
May protjeruje 23 ruska diplomata, imaju rok od 7 dana

Velika Britanija će protjerati 23 ruska diplomata u sklopu svog odgovora na trovanje bivšeg dvostrukog agenta u južnoj Engleskoj.

Velika Britanija će protjerati 23 ruska diplomata u sklopu svog odgovora na trovanje bivšeg dvostrukog agenta u južnoj Engleskoj, obznanila je britanska premijerka Theresa May. Najveća je to brojka još od Hladnoga rata.

Prema pisanju tamošnjih medija, diplomati moraju otići u roku od tjedan dana.

Njezina objava u britanskom parlamentu stigla je nakon što je Moskva odbila rok koji je Britanija dala Rusiji da objasni što se dogodilo u slučaju napada nervnim agensom na bivšeg špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer.

"Onima koji nam žele nauditi jednostavno poručujem - niste dobrodošli", rekla je May i dodala kako su svi oni koji nemaju zle namjere prema njihovoj zemlji i dalje dobrodošli.

"Suspendirat ćemo sve bilateralne odnose s Rusijom i povlači se poziv ministru Lavrovu za posjetom Velikoj Britaniji, te poručujem Rusiji da ne očekuju članove vlade niti članove kraljevske obitelji na Svjetskom prvenstvu u Rusiji", dodala je May.

Odnosi između dvije zemlje posljednjih su dana pogoršani, a Britanija proširuje istragu oko incidenta i traži od prijateljskih zemalja da povećaju pritisak na rusiju, dok je Moskva zaprijetila da će se osvetiti svim kaznenim mjerama. 

"Ovo predstavlja nezakonitu uporabu sile od strane ruske države protiv Ujedinjenoga Kraljevstva i stoga se na nju mora odgovoriti čvrsto i jasno", rekla je May, prenosi The New York Times.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u srijedu je u Helsinkiju izjavio kako vjeruje da iza trovanja bivšega ruskog špijuna Sergeja Skripalau engleskom Salisburyju "vrlo vjerojatno" stoji Rusija. 

"Izražavam punu solidarnost s britanskom premijerkom Theresom May nakon brutalnog napada iza kojega, vrlo vjerojatno, stoji Moskva", napisao je Tusk na Twitteru na rubu službenoga posjeta finskome glavnom gradu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU