EU / POLITIKA

Merkel pozvala na povećanje proizvodnje vakcina unutar EU-a

25.03.2021. 13:45 / Izvor: Agencije

Njemačka kancelarka Angela Merkel založila se za pojačanu proizvodnju vakcina protiv korona virusa u samoj Evropskoj uniji te je odbranila zajednički pristup EU-a borbi protiv pandemije.

"Uz sve poteškoće koje smo imali mislim da se tokom pandemije iznova pokazalo da je dobro da imamo Evropsku uniju", rekla je Merkel obraćajući se zastupnicima u Bundestagu uoči današnjeg samita EU.

Ona je pritom istaknula važnost mehanizma zajedničke nabavke vakcina.

Istovremeno je naglasila potrebu što veće proizvodnje vakcina protiv korona virusa u samoj Evropskoj uniji.

"U Velikoj Britaniji se proizvodi za Veliku Britaniju. SAD ne izvozi svoje vakcine. Zbog toga smo na duže vrijeme ovisni o onom što proizvedemo u Evropskoj uniji", rekla je Merkel i dodala kako to vrijedi "za godine koje dolaze".

Fleksibilnost i brzina

Trenutno se, kako je rekla Merkel, pored Njemačke i drugi dijelovi Evrope nalaze usred trećeg vala pandemije. "Daljnje širenje zaraze se mora zaustaviti toliko dugo dok je to još moguće", kazala je.

Njemačka kancelarka je na početku svog obraćanja pozvala u ime vlade sve državne nivoe u Njemačkoj da budu uspješnije u borbi protiv pandemije korona virusa.

"Budemo li se opustili ne osnovu onog što smo do sada postigli, to neće biti dovoljno. Moramo biti fleksibilniji i brži svugdje gdje je to moguće", upozorila je kancelarka aludirajući na usporeni proces vakcinisanja i testiranja u Njemačkoj.

Više optimizma

Ona je posebno ukazala na slabe tačke u sustavu digitalizacije i komunikacije između savezne i pokrajinskih nivoa.

"Mjeseci pandemije su pokazali ogromne slabe tačke u funkcioniranju naše zajednice. Moramo biti bolji kao federacija", rekla je kancelarka.

Ona je istovremeno pozvala na više optimizma u borbi protiv pandemije.

"Nemoguće je nešto postići ako se vidi samo crno. Pobijedit ćemo ovaj virus", istaknula je kancelarka te dodala da, kada je proces vakcinisanja u pitanju, vidi “svjetlo na kraju tunela”.

Ona je upozorila i na promjenu koju sa sobom donosi treći pandemijski val. "Na intenzivnim odjelima sada više neće ležati 90-ogodišnjaci, nego pacijenti u 50-ima i 60-tima koji još imaju mnoge godine pred sobom", rekla je njemačka kancelarka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU