EU / POLITIKA

Milanović: Ne želimo ubiti mogućnost rasta radikalnim rezanjem

07.03.2014. 08:26 / Izvor: Fena

Hrvatski premijer Zoran Milanović ponovio je u četvrtak u Bruxellesu da ne želi radikalnim rezanjem potrošnje ukloniti mogućnost rasta i da će Vlada o tome razgovarati s Komisijom.

Milanović je nakon summita čelnika zemalja članica EU-a komentirao rezultate dubinske analize Europske komisije, koja je utvrdila da Hrvatska ima pretjerane makroekomske neravnoteže i upravo doneseni rebalans proračuna, koji predviđa manje smanjenje proračunskog deficita od onoga što je tražila Komisija.

"To su dva procesa. Mi smo u Postupku prekomjernog deficita, a te neravnoteže su nama poznate i tu nije ništa novo. Imamo tešku, naslijeđenu situaciju. To što smo sada predložili i što će po svemu sudeći biti usvojeno, to u ovom trenutku možemo, jer to prije svega nije tehnička, nego politička odluka da daljnjim rezanjem potrošnje ne dovedete u pitanje gospodarske aktivnosti u zemlji", rekao je Milanović.

"Lako je nešto napisati, negdje u nekom kabinetu za računalom, ali puno teže je provesti. Jučer sam rekao i ponovit ću i danas – neću dopustiti da Hrvatska dođe u poziciju u koju je došla Grčka, tim više što se nismo toliko zaduživali kao Grčka i nismo članica eurozone.

Imamo kompliciranu situaciju iz koje smo u stanju izići kroz tri godine uz očekivane projekcije skromnog rasta i postići deficit manji od tri posto, što je realno. Ali, ako u prvoj godini odsiječemo granu na kojoj sjedimo, što je bio prvotni prijedlog Komisije, a ne i stajalište Međunarodnog monetarnog fonda, onda nismo napravili dobar posao za Hrvatsku, a moj posao je Hrvatska", rekao je Milanović, dodajući da će to biti glavni argument u razgovorima s Komisijom.

On je dodao da je to predmet pregovora u kojima će dokazati da rade posao, da idu prema tom cilju. "Članica smo EU-a, znamo koje su nam obveze. Pitanje je hoćete li u prvoj godini radikalnim mjerama, radikalnim rezanjem potrošnje, što ima negativan utjecaj na rast, ubiti sve, a to neću dopustiti", rekao je Milanović.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU